De gemeente Schouwen-Duiveland heeft maandag samen met de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct het eerste Scheermessen-Trend-Event gehouden.

Naast de mossel, oester en de Oosterscheldekreeft is Schouwen-Duiveland ook de thuishaven van scheermessenvissers en verwerkers. "Scheermessen zijn een uniek, in Nederland nog vrij onbekend en erkend schelpdier", aldus de gemeente. 

Tachtig procent van de in Nederland opgeviste scheermessen wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa. Scheermessen zijn in België en Nederland relatief onbekend en hebben daarnaast het imago taai te zijn en weinig smaak te hebben.

"Daar wilden wij van Zeker Zeeuws Streekproduct en de gemeente Schouwen-Duiveland graag verandering in brengen." Bezoekers werden maandag op de hoogte gebracht over alles wat scheermessen aangaat. "Van de wijze waarop deze worden gevist tot en met de verwerking en export."

Kookdemonstraties

Daarnaast werden er door zeven chefs kookdemonstraties gegeven met verschillende bereidingswijzen van de scheermessen. Ook werd het eerste exemplaar van het boek ‘Zilt Zoet Zeeland, een smaakvolle reis door het land in zee’ uitgereikt aan gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland.

In dit reis-, kook- en fotoboek gaan drie Zeeuwen op reis door de Zeeuwse provincie die hen voert langs de unieke smaak van de Zeeuwse producten, op zoek naar de herkomst en de producenten van de Zeeuwse traditionele, maar ook vernieuwende vormen van landbouw en visserij.