490.000 jonge palingen uitgezet in Grevelingenmeer

In het Grevelingenmeer tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland zijn 450.000 jonge palingen uitgezet.

Met deze zogenaamde herbevolking wordt een nieuwe impuls gegeven aan de palingpopulatie in het Zeeuwse water. De paling werd onder andere uitgezet door de Zeeuwse beroepsvissers, Jaap Muller en zijn zoon Hans, vanaf hun schip de BRU20.

De jonge palingen zijn hun leven begonnen als glasaal en zijn in een kwekerij groter en sterker geworden. Ze hadden vrijwel geen mogelijkheid om zelfstandig langs de Europese kustbarrières te komen. "Door deze ernstige belemmering van de natuurlijke migratie, is de palingstand de laatste decennia gedaald."

In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Vanaf 2010 laat de aankomst van jonge palingen aan de Europese kusten een duidelijke stijging zien. Ook in het seizoen 2015 – 2016 zijn de jonge palingen weer in grote aantallen aangetroffen.

In 2016 is daardoor driemaal zoveel jonge paling uitgezet in vergelijk met vorig jaar. Wanneer de glasalen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit De Grevelingen vrijuit via zee naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargasso Zee voor nageslacht te zorgen.

Tip de redactie