Noodlokalen weg bij OBS de Kirreweie in Burgh-Haamstede

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wordt voorgesteld om in te stemmen met het verwijderen van de noodlokalen van OBS de Kirreweie in Burgh-Haamstede.

De gemeente maakt met het verwijderen van de noodlokalen een aantal kosten. Onder andere het afboeken van de boekwaarde op de noodlokalen kost de gemeente ruim 120.000 euro, maar het levert de gemeente uiteindelijk ook geld op.

In 2017 levert het eenmalig een bedrag op van 52.111 euro. Vanaf 2018 wordt dit structureel een bedrag van 1.527 euro.

Al in 2005 werd met de sluiting van de dependance van OBS de Kirreweie besloten dat de school een uitbreiding van drie lokalen zou krijgen. In 2012 is dit gerealiseerd met drie tijdelijke noodlokalen, omdat de school vanwege de verwachte leerlingprognoses geen recht meer had op permanente uitbreiding.

Met de leverancier van de noodlokalen werd afgesproken dat de lokalen binnen vijf jaar terug gekocht zouden worden. De terugkoopgarantie levert de gemeente 17.000 euro per lokaal op. Uiterlijk eind 2016 moeten de noodlokalen weer opgeleverd worden.

Ruimtebehoefte

“Gezien de ruimtebehoefte van OBS de Kirreweie en CBS Onder de Wieken gezamenlijk is er nu en in de toekomst in de permanente huisvesting voldoende ruimte voor het aantal leerlingen. De tijdelijke lokalen zijn daarmee niet meer noodzakelijk”, aldus het college. OBS de Kirreweie heeft een capaciteit van 1039 vierkante meter en heeft een ruimtebehoefte van 844 vierkante meter.

In samenspraak met de school is besloten om de werkzaamheden in de laatste week voor de zomervakantie te starten. Wanneer de lokalen zijn verwijderd moet het schoolplein en hekwerk in de oorspronkelijke staat worden hersteld.

Knelpunten

OBS de Kirreweie heeft laten weten twee knelpunten te ondervinden door de verwijdering van de noodlokalen. Zo komt er een tekort aan bergruimte voor de school en de lessen handwerk zullen verplaatst moeten worden, omdat deze in de noodlokalen plaatsvonden.

De gemeente stelt dat dit niet de verantwoordelijkheid is van de gemeente. “De gemeente is primair verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van voldoende kwalitatieve huisvesting. Daar voldoen we ook zonder noodlokalen aan.”

Tip de redactie