Conny van der Sluijs uit Bergen op Zoom staat op Kunstschouw

Kunstenares Conny van der Sluijs exposeert van 11 tot 19 juni als enige Berse op de Kunstschouw in Schouwen-Duiveland. Ze doet dat onder het motto Zeeuwse schone uit Berrege. 

“Ik wist niet zeker of ik geselecteerd zou worden, maar ik vond dat mijn werk goed genoeg was om me aan te melden", zegt Van der Sluijs. "Ik houd niet van pietluttigheid. Mijn schilderijen zijn daarom vaak ludiek."

Sakko Cultuurprijs

De kunstenares uit Bergen op Zoom studeerde af aan de Kunstacademie in Tilburg. Na haar studie richtte ze het kuntenaarscollectief Krot en Co op, dat voor haar bijdrage aan het cultureel leven in Bergen op Zoom in 2003 bekroond werd met de Bergse Sakko Cultuurprijs . Na die bekroning stapte Van der Sluijs uit het collectief. "Ik had ambities voor een alternatieve kledingzaak”, vertelt ze.

De kunstenares runt nu sinds tien jaar haar zaak Hebbus & Noggus in Bergen op Zoom en staat op markten in Zeeland. Drie jaar geleden begonnen Van der Sluijs' vingers weer te jeuken. Ze raakte geïnspireerd door de Zeeuwse gebruiken en gewoonten. “Mijn motto ‘Zeeuwse schone uit Berrege’ is daar dan ook uit ontstaan”, verklaart de schilderes.

Ludiek

Van der Sluijs exposeert tijdens de Kunstschouw vier schilderijen. Het maken van de schilderijen heeft een hele winter in beslag genomen. ”Ik heb een maand aan elk schilderij gewerkt. Ze bestaan uit acryl op doek en tonen typisch Zeeuwse handelingen, maar dan met een ludieke knipoog.” Ze verwijst naar een schilderij waarop een vrouw in het water naast een zeehond zwemt.

Stimulans

“Dit gebeurt natuurlijk nooit, maar vaak gaat het om het idee erachter. De badmuts met het logootje van Zeeland en de voldane uitstraling op het gevulde gezicht van de vrouw.” De Bergse kunstenares maakt naar eigen zeggen ‘conceptionele kunst met een groffe penseelstreek’. De selectie voor de Kunstschouw is voor haar een bevestiging dat ze het schilderen nog niet niet verleerd is. “Het is een stimulans om weer door te gaan”, deelt ze mee.

Kunstmanifestatie

De Kunstschouw is de grootste beeldende kunstmanifestatie in Zeeland en duurt van 11 tot 19 juni. De kunst, cultuur en natuurroute loopt onder andere door Burghsluis, Burgh, Haamstede, Noordwelle, Seerooskerke en Kerkwerve in de westhoek van Schouwen-Duiveland. Iedere deelnemende kunstenaar is aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden over zijn of haar werk.

Conny van der Sluijs is te vinden in de Nederlands Hervormde Kerk in het plaatsje Burgh. In die expositieruimte zijn tevens de werken van kunstenaressen Jorien Brugmans en Cobi de Jong bewonderen.

 

Tip de redactie