BRUINISSE – De gemeente Schouwen-Duiveland is een eeuwling rijker. 

‘Mina’ de Keijzer vierde maandag haar honderdste verjaardag met haar familie in Allévo zorgcentrum In ’t Opper. De burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabeling bracht een bezoekje aan Mina om haar en haar familie persoonlijk te feliciteren. “Het geheim van mijn leeftijd is gewoon adem blijven halen, maar het helpt ook dat ik nooit echt ziek ben”, verklapt de honderdjarige.

Mina de Keizer zag het levenslicht op 30 mei 1916 in Bruinisse en woont daar nu bijna haar hele leven. Ze maakte in de afgelopen eeuw onder andere de crisis van de jaren ’30, de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp van 1953 mee.

Behulpzaam

“Die laatste twee gebeurtenissen waren de enige periodes waarin mijn moeder Bruinisse moest ontvluchten”, aldus Mina’s zoon Jan de Keizer. “Ze trouwde in 1945 met mijn vader en niet veel later werd ik geboren.” De babyboomer omschrijf Mina als een zorgzame vrouw met een sterke eigen wil. “Wanneer één van de bewoners hier ergens moeite mee heeft, biedt ze gelijk haar hulp aan”, verklaart Jan.

Eigenwillig

“Zelf gaat ze liefst haar eigen gang. Als we haar waarschuwen dat de vloer in de gang te glad is om op sokken te lopen, doet ze dat toch gewoon. Daardoor kwam ze niet zo lang geleden nog lelijk ten val.” Ondanks haar leeftijd hield de honderdjarige inwoonster van Bruinisse aan haar val niets over.

Net voldoende

Mina ziet nét voldoende lichaamsbeweging als de sleutel tot gezond oud worden. Mijn man en ik wandelden bijvoorbeeld vaak van Bruinisse naar Zierikzee, maar alleen bij wind in de rug. Op de terugweg namen we dan de bus!”, lacht de eeuwlinge.

Ommetje

De honderdjarige is volgens één van haar kleindochters nog altijd een fervent wandelaar. “Mijn oma maakt nog regelmatig een ommetje met haar rollator. Ze loopt dan naar de plaatselijke buurtwinkel of komt bij ons op de koffie.” Mina laat weten erg tevreden te zijn met haar leven in de afgelopen eeuw. “Ik heb een geweldige tijd achter de rug.”