Acht veteranen, die in de periode van 1956 tot 1988 een vredesoperatie hebben uitgevoerd bij een VN-vredesmacht, ontvangen op maandag 30 mei het draaginsigne Nobelprijs.

Deze decoraties worden in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland uitgereikt door burgemeester Gerard Rabelink. 

De dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1956 tot 1988 een vredesoperatie hebben uitgevoerd ontvingen in 1988 de Nobelprijs voor de Vrede.

De prijs werd echter alleen uitgereikt aan de Verenigde Naties en niet aan individuele personen. “Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie besloten een draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen’ in te stellen', aldus de gemeente Schouwen-Duiveland. 

Alle soldaten die tenminste dertig aaneengesloten dagen hebben deelgenomen aan een van de VN-missies ontvangen het insigne als teken van erkenning. 

Erehaag

De ‘blauwhelmen’ worden op maandag 30 mei binnengehaald door negen oude legervoertuigen die bij de entree van het gemeentehuis als erehaag staan opgesteld. 

"Vanwege deze opstelling is het bezoekersgedeelte van het parkeerterrein vóór het gemeentehuis op 30 mei vanaf 12.00 uur afgesloten. Bezoekers kunnen parkeren op het parkeerterrein aan het Hatfieldpark aan de overzijde van het gemeentehuis." Bezitters van een parkeerkaart voor gehandicapten mogen op het bordes parkeren.