Gökmen T. krijgt levenslang voor het doodschieten van Roos (19), Daniël (28), Rinke (49) en Willem (74) tijdens de tramaanslag in Utrecht in maart vorig jaar. Voor de geradicaliseerde man is geen enkele andere straf passend, zo heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag geoordeeld.

T. heeft geen spijt betuigd en lijkt juist plezier te hebben van de pijn en het verdriet van de slachtoffers en de nabestaanden. Dit is meegenomen in de straf die hij opgelegd heeft gekregen.

Daarbij benoemt de rechtbank het gevaar dat de man vormt. Volgens deskundigen was de kans op herhaling matig tot groot, maar de rechtbank benoemt "met het oog op wat de verdachte tijdens zitting heeft gezegd" dat de kans op herhaling niet matig tot groot, maar gewoon groot is.

"De verdachte vindt dat hij vanuit zijn geloofsovertuiging zijn daden heeft mogen plegen", zo stelt de rechtbank. Hij is daarom veroordeeld voor vier moorden met een terroristisch oogmerk, drie pogingen tot moord met een terroristisch oogmerk en het bedreigen van zeventien personen met een terroristisch misdrijf.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat in een reactie laat weten "zeer tevreden" te zijn. De officieren van justitie legden tijdens het requisitoir uit dat ze niet denken dat T. kans zou maken op een succesvolle herziening van zijn straf na 25 jaar. En al zou er wel een voor hem geslaagde herziening komen, dan zou er nog een vorm van behandeling opgelegd kunnen worden.

Rechtbank over Gökmen T.: 'Herhalingsgevaar is hoog'
135
Rechtbank over Gökmen T.: 'Herhalingsgevaar is hoog'

Advocaat pleitte voor langdurige celstraf en behandeling

André Seebregts stond T. bij als advocaat en pleitte voor een langdurige gevangenisstraf en een verplichte behandeling. Hij verwees hier onder meer naar de psychische problematiek van de man en het feit dat hij, zonder behandeling, geen reële kans maakt op de herziening die andere levenslang gestraften kunnen krijgen.

De rechtbank heeft dit verweer echter verworpen, omdat "nu niet al gezegd kan worden dat de verdachte geen reële kans heeft op verkorting van de levenslange gevangenisstraf". Levenslang in Nederland is in principe levenslang, al kan elke dader met zo'n vonnis wel na 25 jaar een herziening aanvragen.

Experts hebben eerder vastgesteld dat de man zwakbegaafd is en geen empathie heeft. Hij zou volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) geen overtuigingsdader zijn, maar meer een identiteit hebben gezocht in het geloof. De man heeft zelf verklaard dat hij de aanslag uit naam van Allah uitvoerde.

Gökmen T. steekt zijn middelvinger op tijdens de zitting. (Tekening: Adrien Stanziani)

Emotionele zittingsdagen voor slachtoffers en nabestaanden

De zittingsdagen van de inhoudelijke behandeling waren emotioneel. T. heeft meerdere malen geprovoceerd door zijn middelvingers op te steken en naar de nabestaanden en slachtoffers te lachen toen hij de zaal werd binnengeleid. Ook spuugde hij naar zijn advocaat Seebregts en naar de voorzitter van de rechtbank.

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten Roos bijstaat, laat weten dat zijn cliënt "heel opgelucht" is door de uitspraak. "Een levenslange gevangenisstraf was ook de enige passende straf in deze zaak en bij een verdachte zoals deze. Hopelijk wordt de uitspraak snel onherroepelijk zodat dit hoofdstuk afgesloten kan worden."

T. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus. Ook waren er slechts acht plaatsen voor slachtoffers en nabestaanden. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vroegen zij om levenslang voor de aanslagpleger. Of er een hoger beroep komt vanuit de kant van T., valt niet te voorspellen.