Het wrakingsverzoek van juridisch adviseur Karim Aachboun in de zaak tegen de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, Gökmen T., is donderdagmiddag afgewezen door de wrakingskamer. Aachboun heeft onvoldoende gemotiveerd waarom de rechtbank vooringenomen zou hebben gehandeld inzake zijn cliënt Mustafa.

Het proces heeft urenlang stilgelegen in afwachting van de wrakingskamer.

Het ging Aachboun erom dat de rechtbank volgens hem niet goed is ingegaan op zijn verzoek tot aanhouding van de strafzaak. Hij wilde uitstel van de start van de zaak omdat hij wil dat T. in het geval van Mustafa vervolgd wordt voor poging tot moord in plaats van de nu ten laste gelegde bedreiging met een vuurwapen.

De rechtbank heeft eind februari in een mailwisseling laten weten pas op de zitting in te willen gaan op dit aanhoudingsverzoek. Dit gebeurde afgelopen maandag, maar toen was Aachboun niet aanwezig. Hij besloot hierop donderdag de rechters te wraken, met als motivering dat de rechtbank "vooringenomen" was. Dit is volgens de wrakingskamer dus onvoldoende gemotiveerd.

Een wrakingsverzoek betekent dat een procespartij (in dit geval dus de juridisch adviseur) één of meerdere rechters vooringenomen vindt. Een onafhankelijke wrakingskamer moet bekijken of dit inderdaad het geval is. Zo ja, dan moet het gehele proces opnieuw worden gedaan.

Hoewel Aachboun geen advocaat is, was hij volgens de wrakingskamer wel ontvankelijk als procespartij.

Irritatie voelbaar en zichtbaar

De irritatie was zichtbaar in de rechtszaal. Het OM zou donderdag eigenlijk na de slachtofferverklaringen met het requisitoir beginnen.

Mustafa redde als inzittende van de tram twee mensen door ze weg te slepen en te waarschuwen voor de schutter. Hij zegt zelf ook gezien te hebben dat T. zijn pistool op hem richtte en probeerde te schieten, maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) klopt dit niet. In het geval van Mustafa wordt T. dan ook niet vervolgd voor poging tot moord.

Volgens de advocaten van de slachtoffers en de nabestaanden, die hoorbaar en zichtbaar woedend waren, komt de wraking "veel te laat".

De aanslag in Utrecht van uur tot uur
298
De aanslag in Utrecht van uur tot uur

Emotionele zittingsdagen achter de rug

De eerdere zittingsdagen deze week waren emotioneel. T. heeft meerdere malen geprovoceerd door middelvingers op te steken en naar de nabestaanden en slachtoffers te lachen toen hij de zaal werd binnengeleid.

Tijdens de slachtofferverklaring van Eline (21) vond hij het nodig om "jammer, jammer" te schreeuwen toen de jonge vrouw zei dat hij haar niet verslagen had.

De nabestaanden en de slachtoffers mochten eerder al zeggen welke straf zij gepast vonden. Zij willen allemaal dat T. nooit meer vrijkomt.