De eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de tramaanslag tekende zich door de provocerende houding van Gökmen T. De verdachte lachte naar de nabestaanden, maakte kusgebaren naar de officieren van justitie en spuugde zelfs naar zijn advocaat André Seebregts.

Ondertussen blijven de nabestaanden met lege handen achter; T., die wordt vervolgd voor vier moorden met een terroristisch motief en pogingen tot moord op andere inzittenden van de tram, weigerde namelijk vragen te beantwoorden.

De voorzitter van de rechtbank moest aanzien hoe T. middelvingers naar hem opstak en smalend bleef lachen. Toch bleef hij vragen op hem afvuren, want "de toga is dik". Dit veranderde toen T. besloot zijn advocaat te bespugen.

Dit deed hij nadat Seebregts had gevraagd of de rechter makkelijke woorden wilde gebruiken omdat zijn cliënt het anders niet kon volgen. T. is volgens experts zwakbegaafd en heeft daarnaast een persoonlijkheidsstoornis. Hij wordt niet gezien als "overtuigingsdader", maar zou meer een identiteit in het geloof hebben gezocht.

Volgens zowel zijn broer als zus was T. een "parttime moslim" en was hij vooral bezig met drank- en drugsgebruik als hij niet in een "vrome periode" zat.

De aanslag in Utrecht van uur tot uur
298
De aanslag in Utrecht van uur tot uur

Nabestaanden namen het woord

De nabestaanden van Daniël (die in de tram werd doodgeschoten) en de nabestaanden van Willem (die in zijn auto werd geraakt) namen maandagmiddag het woord. Ze vinden allemaal dat geen straf te hoog is voor T.

"Had ik maar afscheid kunnen nemen van een van de dierbaarste mensen in mijn leven", zei de kleinzoon van Willem, die zijn opa nu moest missen bij zijn rijlessen. Zijn "lievelingsopa" had juist gezegd graag in de auto te zitten als hij hiermee begon.

In een in de ochtend getoonde reconstructie bleek al dat T. een paar keer in het gangpad op en neer liep en mensen onder vuur nam. Buiten de tram leek hij "iene miene mutte" te doen bij autobestuurders, waarna hij Willem onder vuur nam. De man stierf elf dagen later in het ziekenhuis.

Advocaat Sébas Diekstra laat weten dat zijn cliënt, de vader van de doodgeschoten Roos, met een bittere smaak naar huis gaat. De man doet dinsdag zijn zegje, maar spreekt nu al van een "minachtende verdachte".

Dinsdag volgen nog meer nabestaandenverklaringen; donderdag zal het Openbaar Ministerie (OM) de strafeis formuleren. Er kan hem levenslang worden opgelegd, of een maximale tijdelijke celstraf van dertig jaar in combinatie met tbs.