De Inspectie Justitie en Veiligheid start een onderzoek naar meerdere organisaties en hulpdiensten na de aanslag in de tram in Utrecht. Zo wordt bekeken of er signalen waren dat schutter Gökmen T. radicaliseerde.

Daarnaast is het onderzoek gericht op het functioneren van lokale en nationale crisisorganisaties en het functioneren van de politie, aldus de inspectie.

T. heeft bekend dat hij het vuur heeft geopend in de tram, waardoor vier mensen om het leven zijn gekomen. Het gaat hier om een negentienjarige vrouw en drie mannen van 28, 49 en 74 jaar. Meerdere mensen raakten gewond.

Minister Ferd Grapperhaus liet eerder al weten dat hij wilde laten onderzoeken of er signalen van het radicaliseren van T. in de gevangenis, waar hij wegens meerdere delicten een tijd heeft doorgebracht, waargenomen hadden kunnen worden.

Hulpdiensten massaal aanwezig na aanslag in tram Utrecht
46
Hulpdiensten massaal aanwezig na aanslag in tram Utrecht

Man eerder veroordeeld voor onder meer winkeldiefstal

T. is meerdere keren veroordeeld, onder meer voor winkeldiefstal en inbraak. Niet alle veroordelingen zijn al definitief, in juli moet de man weer voor de rechter verschijnen vanwege een verkrachtingszaak.

De voorlopige hechtenis van T. was op 1 maart onder voorwaarden geschorst. Dit was zeventien dagen voor de aanslag.