Belangstellenden lopen vrijdagavond een stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Vanaf het Jaarbeursplein lopen zij naar het 24 Oktoberplein, waar maandag drie doden en zeker zeven gewonden vielen bij een schietpartij in een tram.

  • Stille tocht ter nagedachtenis van slachtoffers aanslag
  • Drie doden en zeker zeven gewonden door schietpartij in tram
  • Hoofdverdachte Gökmen T. heeft bekentenis afgelegd
  • Bekijk hier onze livestream van de stille tocht
vrijdag 22 maart om 20:31
De stille tocht is afgelopen, maar er staan nog altijd mensen op het 24 Oktoberplein. Er worden ook nog bloemen neergelegd. Hierbij sluiten we het liveblog af. Bedankt voor uw aandacht.
vrijdag 22 maart om 20:24
Een bloemenzee in de buurt van de tramhalte 24 Oktoberplein. (Foto: ANP)
vrijdag 22 maart om 20:11
De meeste deelnemers zijn nu aangekomen op het 24 Oktoberplein.
vrijdag 22 maart om 19:58
vrijdag 22 maart om 19:56
Er worden bloemen neergelegd in de buurt van de tramhalte 24 Oktoberplein. (Foto: NU.nl/Job van der Plicht)
vrijdag 22 maart om 19:48
De gemeente Utrecht schat dat er in totaal zo'n zestienduizend mensen meelopen. Ook staan er langs de route veel toeschouwers.
vrijdag 22 maart om 19:44
De eerste mensen zijn aangekomen op het 24 Oktoberplein. Burgemeester Van Zanen en zijn partner leggen rood-witte bloemen neer. Velen anderen volgen hun voorbeeld.
vrijdag 22 maart om 19:38
De tocht is een initiatief van twee bekenden van een dodelijk slachtoffer (19) uit Vianen. De vrouw was werkzaam bij een snackbar in haar woonplaats.
vrijdag 22 maart om 19:29
De deelnemers lopen onder leiding van burgemeester Jan van Zanen naar het 24 Oktoberplein. (Foto: ANP)
vrijdag 22 maart om 19:17
Premier Mark Rutte tussen de deelnemers van de stille tocht. Naar schatting lopen er achtduizend mensen mee. (Foto: NU.nl/Ilana Noot)
vrijdag 22 maart om 19:11
De stille tocht met duizenden deelnemers naar het 24 Oktoberplein is begonnen. Burgemeester Jan van Zanen loopt voorop.
vrijdag 22 maart om 19:09
De Utrechtse zanger Martin van Doorn treedt op met het nummer Als de morgen nooit meer komt.
vrijdag 22 maart om 19:07
Voorafgaand aan de minuut stilte citeerde de burgemeester uit een gedicht van Onno Kosters. "Laten we buigen naar wie na vandaag niet meer onder ons is. Laten we stilstaan. Niet oordelen. Ze zeggen zo veel, maar laten we nu voor de helderheid zwijgen."
vrijdag 22 maart om 19:05
Er wordt nu één minuut stilte gehouden.
vrijdag 22 maart om 19:04
Van Zanen: "Hulpverleners werkten eendrachtig samen om de slachtoffer te verzorgen, om de verdachte te zoeken. Nu, vier dagen later, overheersen nog altijd ongeloof en afschuw. Drie mensen vonden de dood. Twee uit Utrecht, een uit Vijfheerenlanden. Drie raakten zwaargewond. Met een van hen gaat het gelukkig weer beter. Met de andere twee helaas nog niet."
vrijdag 22 maart om 19:02
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen is gestart aan zijn toespraak. Daarin bedankt hij iedereen voor de steun van de afgelopen dagen. "Het is daadwerkelijk hartverwarmend dat jullie met zo velen zijn gekomen."
vrijdag 22 maart om 18:59
Premier Mark Rutte is aangekomen. Ook minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester Pauline Krikke van Den Haag lopen vanavond mee. (Foto: DUIC.nl/Robert Oosterbroek)
vrijdag 22 maart om 18:51
Een aantal deelnemers draagt sjaals en shirts van FC Utrecht. De voetbalclub speelt op 31 maart in een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Vóór de wedstrijd wordt onder meer één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag.
vrijdag 22 maart om 18:48
vrijdag 22 maart om 18:43
Over ongeveer een half uur lopen de aanwezigen via de Graadt van Roggeweg naar het 24 Oktoberplein. Voor vertrek zal burgemeester Jan van Zanen van Utrecht een korte toespraak houden en een gedicht voorlezen, gevolgd door één minuut stilte voor de slachtoffers.
vrijdag 22 maart om 18:39
Het wordt steeds drukker op het Jaarbeursplein. Volgens NU.nl-verslaggever Job van der Plicht zijn er al zeker duizend mensen. (Foto: DUIC.nl/Robert Oosterbroek)
vrijdag 22 maart om 18:24
Met een van de drie zwaargewonden gaat het iets beter, zo heeft burgemeester Jan van Zanen tegen de avond bekendgemaakt. Hij heeft het slachtoffer kunnen bezoeken. Met de twee anderen gaat het volgens de burgemeester nog niet zo goed.
vrijdag 22 maart om 18:20
Op het 24 Oktoberplein zijn ook mensen die hun medeleven willen tonen aan de slachtoffers van de aanslag. (Foto: DUIC.nl/Robert Oosterbroek)
vrijdag 22 maart om 18:16
De gemeente Utrecht heeft iedereen gevraagd rode en witte bloemen mee te nemen, dit zijn de kleuren van de Utrechtse vlag. Het lijkt erop dat veel deelnemers hiernaar hebben geluisterd.
vrijdag 22 maart om 18:13
De eerste paar honderd deelnemers staan al op het Jaarbeursplein. Dit is het beginpunt van de stille tocht. De deelnemers zullen rond 19.00 uur richting het 24 Oktoberplein lopen. (Foto: NU.nl/Job van der Plicht)
vrijdag 22 maart om 18:10
Welkom bij ons liveblog over de stille tocht in Utrecht. Met deze tocht wordt de aanslag van afgelopen maandag herdacht. Een schutter opende die ochtend het vuur in een tram bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Drie inzittenden kwamen om het leven. Zeker zeven anderen raakten gewond.