De 27-jarige man die enige tijd vastzat op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op de tram in Utrecht, wordt nog steeds met de nek aangekeken, zo schetst hij vrijdag in het AD.

"Op sociale media ben ik uitgescholden voor verrader en op straat word ik aangesproken als terrorist", aldus de man.

Hij werd na de aanslag samen met zijn broer opgepakt en tot dinsdagavond vastgehouden. Uit onderzoek is gebleken dat ze niets te maken hebben met wat er gebeurd is. Ze zijn inmiddels weer vrij, maar volgens de man zien mensen hem nog steeds als aanslagpleger.

Het Openbaar Ministerie (OM) benadrukt vrijdag in een reactie op het verhaal in het AD dat niet is gebleken dat de personen "op enige wijze betrokken zijn bij de gebeurtenissen van afgelopen maandag".

Gökmen T. is de hoofdverdachte, hij zit nog altijd vast en wordt vrijdag voorgeleid. Ook een veertigjarige Utrechter wordt nog vastgehouden, het is niet bekend waar hij van wordt verdacht.

Vrijdagavond stille tocht in Utrecht

T. wordt ervan verdacht maandag om 10.45 uur het vuur te hebben geopend in een tram die op dat moment bij het 24 Oktoberplein reed. Drie mensen zijn daarbij omgekomen en meerdere mensen zijn gewond geraakt.

Vrijdagavond wordt vanaf 19.00 uur in een stille tocht van het Jaarbeursplein naar de plek van de aanslag gelopen. Daar worden bloemen neergelegd in de kleuren van Utrecht, rood en wit.

De anti-islambeweging Pegida heeft ook aangekondigd ook mee te lopen.