Een veertigjarige man uit Utrecht is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht. Twee anderen zijn vrijgelaten en worden niet langer gezien als verdachten, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagavond. Hoofdverdachte Gökmen T. zit nog vast.

In het kort

  • Hoofdverdachte Gökmen T. zit nog vast
  • Twee mannen vrijgelaten, geen aanwijzingen voor betrokkenheid
  • Veertigjarige Utrechter dinsdag opgepakt
  • Rol van nieuwe verdachte nog niet bekend

Een schutter opende maandagochtend het vuur op inzittenden van een tram bij het 24 Oktoberplein. Er vielen drie doden en vijf mensen raakten gewond.

Agenten pakten diezelfde dag drie verdachten op, onder wie de 37-jarige hoofdverdachte. De rol van de nieuwe verdachte wordt nog onderzocht, aldus het OM. De man is dinsdag omstreeks 15.30 uur in zijn woning opgepakt.

Het onderzoek naar de aanslag is nog in volle gang. Inmiddels is duidelijk dat er geen relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers bestaat.

De politie houdt "ernstig rekening" met een terroristisch motief, onder meer vanwege een gevonden briefje in de vluchtauto. De inhoud van de brief is niet bekendgemaakt. Er worden ook nog andere motieven onderzocht.

Politie wil meer getuigen spreken

De politie heeft nog niet alle getuigen van de aanslag gesproken, verklaarde politiewoordvoerder Bernhard Jens dinsdagavond in Opsporing Verzocht. Dit komt doordat veel mensen na de schietpartij zijn gevlucht en zich daarna nergens hebben gemeld.

Zij kunnen een bijdrage leveren aan het onderzoek door een verklaring af te leggen, benadrukte Jens. "Ook als je denkt dat je geen nieuwe informatie hebt." Hij roept getuigen op zich alsnog te melden bij de politie.

Vanwege de schietpartij heeft de Nederlandse vlag dinsdag op veel plekken in het land halfstok gehangen. Op het 24 Oktoberplein liggen bloemen, tekeningen en andere steunbetuigingen voor de slachtoffers.

De gemeente Utrecht heeft een condoleanceregister geopend. Dit is te vinden op het stadskantoor en in wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. Ook online ondertekenen is mogelijk.

Bij de schietpartij in de tram vielen drie doden en vijf gewonden. (Foto: ANP)