De vermoedelijke dader van de aanslag in Utrecht is aangehouden, zo is maandagavond bekendgemaakt op een persconferentie van burgemeester Jan van Zanen, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). In de loop van maandagavond is ook een derde verdachte aangehouden.

In het kort

  • Hoofdverdachte Gökmen T. aangehouden
  • Nog twee personen gearresteerd
  • Drie doden en vijf gewonden
  • Drie gewonden in kritieke toestand
  • Geen uitsluitsel over motief, mogelijk terroristisch motief wordt onderzocht

De eerste verdachte werd maandagmiddag al gearresteerd - nog voor het aanhouden van hoofdverdachte Gökmen T. - bij een van de invallen van de politie in de stad. Het is nog onduidelijk wat zijn rol is.

Het is ook niet bekend hoe de derde verdachte, die maandagavond laat gearresteerd werd, bij de aanslag betrokken is.

De arrestatie van hoofdverdachte T., van wie de politie de identiteit eerder op de dag had bekendgemaakt, werd maandag rond 18.30 uur gemeld op een persconferentie.

Politie arresteert hoofdverdachte aanslag in Utrecht
45
Politie arresteert hoofdverdachte aanslag in Utrecht

Hoofdverdachte is 37-jarige Gökmen T.

Aan het begin van de persconferentie stelde Van Zanen dat de verdachte nog voortvluchtig was, maar aan het einde van de bijeenkomst kwam het bericht binnen dat de 37-jarige T. is aangehouden.

T. werd gearresteerd bij de inval van een huis aan de Oudenoord, in de Utrechtse wijk Pijlsweerd.

De lokale driehoek kon daarna geen aanvullende vragen beantwoorden, omdat het nieuws van de aanhouding pas tijdens de persconferentie bekend werd.

De aanslag in Utrecht van uur tot uur
298
De aanslag in Utrecht van uur tot uur

Identiteit slachtoffers officieel nog niet bekendgemaakt

Over de identiteit van de drie mensen die bij de aanslag om het leven zijn gekomen is officieel nog niets bekendgemaakt. Het AD meldde maandagavond dat een van de drie dodelijke slachtoffers een negentienjarige vrouw uit Vianen zou zijn.

Daarnaast meldt RTV Utrecht dat een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht bij de schietpartij is omgekomen. De man zou ook jeugdtrainer zijn bij voetbalvereniging C.O.V. Desto. De amateurclub uit Utrecht plaatste maandagavond een bericht op zijn website waarin met "grote verslagenheid" en "vol verbijstering" wordt gereageerd op het overlijden van de man.

Een woordvoerder van de politie kon maandagavond tegen NU.nl nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers. Ook de gemeente Utrecht meldt "uit respect voor de nabestaanden" niets over de slachtoffers.

Er is al wel met enkele betrokkenen overleg geweest over een eventuele herdenking. Daar is nog niets over besloten.

Hoofdverdachte Gökmen T.

Verdachte is bekende van justitie

Op de persconferentie van Van Zanen werd bevestigd dat T. een bekende van de politie is, maar verdere informatie werd niet gegeven.

Inmiddels is bekend dat T. op 4 maart nog voor de rechtbank in Utrecht stond op verdenking van betrokkenheid bij een verkrachting in juli 2017. Volgens de NOS is dat niet het enige vergrijp waarvoor T. voor de rechter heeft moeten verschijnen. Zo zou hij in 2012 hebben terechtgestaan voor diefstal en eind 2013 voor poging tot doodslag.

De in Turkije geboren T. was nog gedetineerd toen hij werd voorgeleid, maar is vermoedelijk vrijgelaten in afwachting van de verdere behandeling van zijn strafzaak.

Rutte: 'Verkiezingen gaan door ondanks aanslag'
26
Rutte: 'Verkiezingen gaan door ondanks aanslag'

Drie doden en vijf zwaargewonden

De aanslag in de tram in de wijk Kanaleneiland, waarbij een man het vuur opende, vond maandagochtend rond 10.45 uur plaats. Drie mensen kwamen daarbij om het leven en vijf raakten zwaargewond. De toestand van drie van hen is nog altijd kritiek.

"Dat deze dag zo wreed had kunnen lopen, dat schokt", zei burgemeester Van Zanen, die op de persconferentie zijn medeleven aan de slachtoffers, hun naasten en de getuigen betuigde.

Over het motief is nog geen uitsluitsel, liet Van Zanen weten. De autoriteiten gaan ervan uit dat de schutter vanuit een terroristisch motief handelde. De politie onderzoekt momenteel ook of het motief van de schutter in de relationele sfeer ligt, meldt een woordvoerder.

Premier Mark Rutte, die maandagavond ook een persconferentie gaf, zei dat de schietpartij "alle kenmerken van een aanslag" heeft. Hij sprak van een aanslag, ongeacht of de dader terroristische of persoonlijke motieven had. "Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is", aldus de premier.

Rutte kondigde later ook aan dat dinsdag alle vlaggen halfstok zullen hangen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag.

Een foto van het onderzoek in het huis aan de Oudenoord, waar de verdachte werd aangetroffen. (Foto: DUIC/Robert Oosterbroek)

Tramverkeer wordt dinsdag hervat

Het dreigingsniveau werd na de aanslag voor de provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5, het hoogste niveau.

Na de aanhouding van de hoofdverdachte werd het niveau weer verlaagd naar niveau 4. Dit is hetzelfde niveau als in de rest van Nederland.

De trams in Utrecht gaan dinsdag volgens dienstregeling rijden. Eerder op de avond twitterde U-OV nog dat er dinsdag geen trams zouden rijden tussen Utrecht CS en Zuilenstein.

In de tram werd maandag de hele dag sporenonderzoek gedaan door de politie. Volgens Regiotram Utrecht blijft het betrokken voertuig nog wel in "quarantaine" voor onderzoek.