In Utrecht heeft maandagochtend een aanslag plaatsgevonden. Het vuur werd op het 24 Oktoberplein geopend op de inzittenden van een tram. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag.

Het nieuws in Utrecht in het kort

  • Drie doden, drie zwaargewonden
  • Verdachte Gökmen T. maandag gearresteerd
  • Veertigjarige man is medeverdachte
  • Terroristisch motief niet uitgesloten

Drie doden en vijf zwaargewonden

Een schutter opende maandagochtend rond 10.45 uur het vuur in een tram en wist weg te komen. Bij de aanslag vielen drie doden en drie zwaargewonden. In alle hectiek na de schietpartij raakten, tot dusver bekend, nog eens vier mensen lichtgewond.

Over de identiteit van de slachtoffers is officieel nog niets bekendgemaakt. Wel meldde het AD maandagavond dat een van de drie dodelijke slachtoffers een negentienjarige vrouw uit Vianen is.

Daarnaast meldde RTV Utrecht dat onder anderen de vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht is omgekomen bij de schietpartij. Hij zou ook jeugdtrainer zijn geweest bij voetbalvereniging C.O.V. Desto uit Utrecht.

De gemeente Utrecht zegt niets over de slachtoffers, "uit respect voor de nabestaanden". Ook de politie kon maandagavond tegenover NU.nl niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers.

Voor de slachtoffers werd in Utrecht een calamiteitenhospitaal geopend. Het Rode Kruis stelde de website ikbenveilig.nl open voor mensen die zich zorgen maken over de situatie in Utrecht.

De aanslag in Utrecht van uur tot uur
298
De aanslag in Utrecht van uur tot uur
Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Politie heeft verdachte aangehouden

Na een urenlange klopjacht meldde de politie maandagavond rond 18.30 uur dat de verdachte is aangehouden. Het gaat om de 37-jarige Gökmen T., een bekende van justitie. De in Turkije geboren T. werd aangehouden bij een inval aan de Oudenoord in de Utrechtse wijk Pijlsweerd.

Dinsdagmiddag is ook een 40-jarige man uit Utrecht opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag, maar zijn exacte rol wordt nog onderzocht.

Eerder maandag werden nog twee anderen gearresteerd. Het ging om een 23- en een 27-jarige man uit Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagavond laten weten dat beide mannen zijn vrijgelaten en niet langer verdacht worden.

Het huis aan de Oudenoord, waar de verdachte werd aangetroffen. (Foto: ANP)

T. wordt ook verdacht in verkrachtingszaak

T. is verdachte in een verkrachtingszaak. Naar verluidt is dat niet het enige vergrijp waarvoor T. voor de rechter heeft moeten verschijnen. Zo zou hij in 2012 terecht hebben gestaan voor diefstal en eind 2013 voor poging tot doodslag, omdat hij met een vuurwapen op een flat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland had geschoten.

Utrecht dreigingsniveau 5: Wat houden de niveaus in?
102
Utrecht dreigingsniveau 5: Wat houden de niveaus in?

Politie houdt rekening met terroristisch motief

De toedracht van het incident is nog niet bekend, maar de politie houdt rekening met een terroristisch motief. Premier Rutte zegt dat de schietpartij "alle kenmerken van een aanslag heeft".

Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht was tot 18.30 uur, het moment waarop bekend werd dat de verdachte was aangehouden, daarom verhoogd naar het allerhoogste niveau (5). Nadat de hoofdverdachte was aangehouden, werd het dreigingsniveau verlaagd naar 4.

Hoewel het dreigingsniveau in de andere provincies op 4 bleef staan, werden ook daar extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo waren er extra marechaussees bij het Haagse Binnenhof en op luchthaven Schiphol. Ook de stations in Amsterdam en Rotterdam werden extra beveiligd.

Politiechef over Utrecht: 'Je wilt niet te snel paniek creëren'
70
Politiechef over Utrecht: 'Je wilt niet te snel paniek creëren'

Mensen lange tijd niet de straat op

Op het moment van de aanslag reed de tram over het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland. Het plein werd na de aanslag ruim afgezet.

De gemeente Utrecht riep kort na de aanslag iedereen in eerste instantie op binnen te blijven. Burgemeester Van Zanen trok dit advies in de loop van de middag weer in. Voor alle publieksvragen en aanvullende informatie voor de politie heeft de gemeente het telefoonnummer 030-286 00 00 geopend.

Scholen in de omgeving van het 24 Oktoberplein hielden de leerlingen binnen, Ook andere gebouwen, waaronder moskeeën, werden afgesloten. Het regionale openbaar vervoer werd stilgelegd.

Rutte: 'We zullen nooit wijken voor onverdraagzaamheid'
149
Rutte: 'We zullen nooit wijken voor onverdraagzaamheid'

Onderzoek is nog in volle gang

Het onderzoek naar de schietpartij is nog in volle gang. De politie roept mensen op beelden van het incident of de nasleep daarvan online in te leveren. Ook wordt gevraagd het beeldmateriaal niet op sociale media te delen.

"Dit formulier wordt op beveiligde wijze verzonden", zo staat op de website van de politie. "Als uw tip daartoe aanleiding geeft, neemt de politie contact met u op."