Maandagochtend is in de Utrechtse wijk Kanaleneiland een aanslag gepleegd in een tram. Daarbij zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

 • Verdachte Gökmen T. opgepakt
 • In totaal drie verdachten zitten vast
 • Politie onderzoekt terroristisch motief
 • Geen relatie tussen verdachte en slachtoffers
 • Drie doden, vijf gewonden
dinsdag 19 maart 2019 om 21:49
Een 40-jarige man uit Utrecht is dinsdag opgepakt voor betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht. Twee anderen zijn vrijgelaten en worden niet langer gezien als verdachten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Hoofdverdachte Gökmen T. zit nog vast.
dinsdag 19 maart 2019 om 21:26

De politie heeft nog niet alle getuigen gesproken, zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens in Opsporing Verzocht. Dit komt doordat veel mensen na de schietpartij zijn gevlucht en zich daarna nergens hebben gemeld. Zij kunnen een bijdrage leveren aan het onderzoek door een verklaring af te leggen, benadrukt Jens. "Ook als je denkt dat je geen nieuwe informatie hebt." Hij roept deze groep op zich alsnog te melden bij de politie.

dinsdag 19 maart 2019 om 18:27
Koning Carl Gustaf van Zweden en zijn vrouw koningin Silvia leven mee met de slachtoffers en nabestaanden van de fatale schietpartij in Utrecht. Het Zweedse koningspaar heeft een telegram met hun condoleances gestuurd naar koning Willem-Alexander.

"De koningin en ik hebben met diepe droefheid het nieuws gevolgd van de brute tramschietpartij gisteren in Utrecht", staat in het bericht. "We betuigen onze oprechte deelneming en ons oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers en aan de bevolking van Nederland."
dinsdag 19 maart 2019 om 17:01
Nederland staat stil bij aanslag in Utrecht
Nederland staat stil bij aanslag in Utrecht
dinsdag 19 maart 2019 om 17:00
Bij het condoleanceregister in het stadskantoor van Utrecht staat een tekening van een huilende Nijntje met de vlag van Utrecht halfstok. (Foto: ANP)
dinsdag 19 maart 2019 om 16:32
Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM). Exacter dan dat kon het OM dinsdagmiddag nog niet zijn
dinsdag 19 maart 2019 om 16:10
Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de schietpartij in Utrecht. Er wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen en tijdens de uitzending is er contact met het team dat onderzoek doet naar de schietpartij die drie mensen het leven heeft gekost. Het programma is vanaf 22.10 uur te zien op NPO1.
dinsdag 19 maart 2019 om 16:07
Grapperhaus en Rutte op het 24 Oktoberplein. (foto: ANP)
dinsdag 19 maart 2019 om 16:03
De twee bewindslieden legden de bloemen namens het kabinet. Na een kort moment van stilte gingen beiden in gesprek met enkele agenten. Eerder bezochten zij ook het hoofdbureau van politie, waar ze met hulpverleners spraken.
dinsdag 19 maart 2019 om 15:56
Premier Mark Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus hebben bloemen gelegd bij de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein in Utrecht.
dinsdag 19 maart 2019 om 15:34
De NOS laat weten dat het geplande verkiezingsdebat in Arnhem van vanavond doorgaat. De omroep liet sinds de schietpartij in Utrecht nog even in het midden of de uitzending met alle dertien partijen wel door moest gaan.

"Nu de politieke partijen hebben besloten de campagne voor de verkiezingen voor Provinciale Staten te hervatten, vindt de NOS het gepast het debat te laten plaatsvinden zoals met de partijen was afgesproken", laat de omroep weten.

De uitzending begint om 20.35 uur op NPO 1.
dinsdag 19 maart 2019 om 15:09
Rutte: 'Samenleving zal nooit zwichten voor geweld en haat.'
Rutte: 'Samenleving zal nooit zwichten voor geweld en haat.'
dinsdag 19 maart 2019 om 15:07
PVV-leider Geert Wilders vraagt een debat aan voor vandaag over de aanslag in Utrecht. Hij wil vooral antwoorden over het feit dat de hoofdverdachte vrij rondliep ondanks een lang strafblad. 

De VVD wil er wel over debatteren, maar niet vandaag als nog niet alle feiten boven tafel zijn, zei Klaas Dijkhoff. Daar sloten bijna alle andere partijen zich bij aan. Alleen FvD wil ook vandaag debatteren.

Wilders kondigde alvast een motie van wantrouwen aan en vindt dat daar zo snel mogelijk over gedebatteerd moet worden, maar dat zal tot zijn ongenoegen niet gebeuren.
dinsdag 19 maart 2019 om 14:44
"Het was aangrijpend en indrukwekkend", zegt burgemeester Van Zanen over zijn bezoek aan een van de gewonden. "Met het slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed. Ik heb zeer veel respect voor de inzet van de hulpverleners. U zult begrijpen dat het incident diepe indruk heeft gemaakt."
dinsdag 19 maart 2019 om 14:33
Belangstellenden leggen bloemen bij de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein. (Foto: ANP)
dinsdag 19 maart 2019 om 14:30
FVD'er Baudet kan zich niet vinden in de kritiek die hij en zijn partij te verduren kregen vanwege het voortzetten van de campagne op maandag, terwijl andere partijen uit respect voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht de campagne juist staakten. De verontwaardiging komt op Baudet "onoprecht over".

Baudet legt een verband tussen de aanslag en het Nederlandse immigratiebeleid waar volgens hem de VVD en het CDA verantwoordelijk voor zijn.
dinsdag 19 maart 2019 om 14:16
Wilders: 'Aanslag Utrecht is consequentie massa-immigratie'
Wilders: 'Aanslag Utrecht is consequentie massa-immigratie'
dinsdag 19 maart 2019 om 14:09
Premier Rutte en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben zojuist bekendgemaakt dat zij Utrecht zullen bezoeken.

Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, "zonder media".
dinsdag 19 maart 2019 om 13:58
Rob Jetten van D66 richt zijn pijlen op FVD-leider Thierry Baudet.

"Laten we een beetje temperen in het trekken van conclusies", zegt Jetten over het motief van de dader van de aanslag. "Conclusies die alleen maar haat in de samenleving aanwakkeren en de polarisatie vergroten", zegt Jetten.

"Als ik dan hier naast een collega (Baudet, red.) sta die grote woorden sprak over migratie terwijl andere partijen hun campagne staakten, een collega die niet eens het fatsoen heeft om op tijd in de zaal te zijn als we de slachtoffers herdenken, dan word ik echt misselijk terwijl ik hier sta", aldus de D66'er.

Jetten verwijst naar de herdenking van de slachtoffers van Utrecht en Christchurch in Nieuw-Zeeland een uur geleden. Terwijl Kamerleden luisterden naar toespraken van Kamervoorzitter Arib en premier Rutte en vervolgens een moment van stilte in acht namen, stond Baudet buiten de vergaderzaal de pers te woord.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:46
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Tunahan Kuzu (DENK) hebben kritische vragen over de communicatie vanuit het kabinet, maar Grapperhaus benadrukt dat er geen sprake was van tegenstrijdige berichtgeving. 

Wel was er op sommige momenten verwarring, omdat er door de lokale diensten over meerdere incidenten werd gesproken. Dat bleek achteraf niet te kloppen.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil weten of de veiligheidsdiensten het werk wel aankunnen en of zij genoeg middelen hebben. Grapperhaus zegt toe een brief met de stand van zaken naar de Kamer te sturen.

Martin van Rooijen (50PLUS) wil net als zijn collega's van de PVV en GroenLinks weten of dit voorkomen had kunnen worden, maar ook op deze vraag kreeg het parlementslid geen antwoorden.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:37
Bronnen melden aan het AD en De Telegraaf dat T. kon worden opgepakt doordat hij met een geleende telefoon geld had overgemaakt. De politie monitorde zijn bankgegevens, melden de kranten. Hierdoor kwamen de politie achter het adres waar hij zich schuilhield.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:33
Liliane Marijnissen (SP) heeft naar eigen zeggen "met walging" zitten kijken naar enkele collega-fractieleiders in de Kamer.

Ze doelt op FVD-leider Thierry Baudet die campagne bleef voeren op de dag van de aanslag. Baudet viel toen met name de VVD en het CDA hard aan op hun beleid. Andere partijen hadden juist afgesproken de campagne tijdelijk stil te leggen vanwege de aanslag.

"Stop daarmee", zei Marijnissen richting FVD.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:26
GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft eveneens vragen over het feit dat de verdachte, Gökmen T., vrij rondliep ondanks de delicten die hij had gepleegd. 

Klaver respecteert dat hij nu niet direct de antwoorden van Grapperhaus krijgt, maar wil "zo snel mogelijk" informatie van de bewindsman.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:23
Geert Wilders (PVV) vindt het "een schandelijke verklaring" van Grapperhaus. Er is volgens Wilders overduidelijk sprake van een terroristische aanslag, iets dat Grapperhaus overigens niet ontkent.

Wilders wil vandaag nog een debat en hij kondigt alvast aan dat Grapperhaus een motie van wantrouwen kan verwachten. Later vandaag zal blijken of een Kamermeerderheid ook een debat wil.

De PVV-leider wil debatteren over het strafblad van de verdachte, iets wat het Openbaar Ministerie (OM) vandaag heeft bekendgemaakt.

Maar Wilders krijgt hier tot zijn woede geen antwoorden op.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:18
CDA-leider Sybrand Buma stelt nu zijn vraag aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij laat alvast doorschemeren dat er wat het CDA betreft geen apart debat komt vandaag. De PVV had om een debat gevraagd.

Buma wil van de bewindsman weten wat het motief is en wat er gezegd kan worden over de achtergrond van de dader. Grapperhaus kan hier lopende het onderzoek alleen nog niets over zeggen.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:14
Volgens Rutte worden Nederland en Nieuw-Zeeland verbonden "door de volkomen zinloosheid van geweld."

"Ondanks de afstand tussen onze landen, worden we verenigd in een gevoel van afschuw. Maar ook doordat we veerkrachtig zijn en nooit zullen zwijgen voor haat. Nooit", aldus de premier. Daarna volgde een moment van stilte in het parlement.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:09
Premier Mark Rutte, die namens het kabinet spreekt, heeft het over "een gitzwarte dag" die maandagochtend in Utrecht. "Utrecht ligt in het hart van ons land en Nederland is in het hart geraakt."

Volgens de premier is doorgaan met het normale leven "het beste antwoord dat we kunnen geven". Rutte heeft veel lof voor de hulpdiensten in de Domstad.
dinsdag 19 maart 2019 om 13:04
De Tweede Kamer en het kabinet herdenken dinsdagmiddag de aanslagen in Utrecht en in Christchurch, Nieuw-Zeeland.

Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib is de aanslag in Christchurch een aanslag op een open democratie zoals de onze. "Gister bleek haat dichterbij te zijn dan we dachten", zegt Arib over de schietpartij in Utrecht. Opeens gingen de beelden die we zagen in Londen, Parijs of Brussel over ons eigen Utrecht."

"Ik denk niet dat de littekens snel zullen verdwijnen", zegt Arib. Er wordt een beroep gedaan op onze weerbaarheid, aldus de Kamervoorzitter. Ze heeft haar medeleven namens het Nederlandse parlement overgebracht aan haar ambtscollega in Nieuw-Zeeland.
dinsdag 19 maart 2019 om 12:18
Dus, een korte tijdlijn:

 • De man is in 2014 veroordeeld voor illegaal wapenbezit en poging tot diefstal.
 • In 2017 wordt de man opgepakt op verdenking van een verkrachting in juli 2017. Sinds 25 augustus van dat jaar zat hij vast. 
 • Op 21 september 2017 wordt de man voorlopig vrijgelaten onder voorwaarden. 
 • Na ruim een jaar blijkt dat hij zich niet aan de voorwaarden hield en werd hij weer vastgezet. Dit gebeurde op 4 januari van dit jaar. 
 • Later die maand wilde T. dat zijn hechtenis weer geschorst zou worden. 
 • Op 31 januari wees de rechtbank dit verzoek af. 
 • In hoger beroep besloot het hof op 27 februari dat zijn hechtenis onder voorwaarden geschorst mocht worden. Dit gebeurde uiteindelijk op 1 maart. 
dinsdag 19 maart 2019 om 12:12
Volgens de rechtbank werd de man ook in 2014 vervolgd voor illegaal wapenbezit en poging tot diefstal. Hij kreeg toen 150 dagen cel opgelegd, waarvan 49 dagen voorwaardelijk. In meerdere media wordt gesproken van een poging tot doodslag, maar hier is hij voor vrijgesproken.
dinsdag 19 maart 2019 om 12:11
Zijn straffen in deze zaken waren twee weken cel (waarvan één voorwaardelijk) en vier maanden cel.
dinsdag 19 maart 2019 om 12:09
De man is op 4 maart van dit jaar nog veroordeeld voor een winkeldiefstal die 15 oktober 2018 plaatsvond. Op 5 maart kreeg hij celstraf voor een inbraak op 13 september 2018. "Deze veroordelingen zijn nog niet onherroepelijk", aldus de rechtbank.
dinsdag 19 maart 2019 om 12:08
De inhoudelijke behandeling van de zaak die draait om de verkrachting zal op 15 juli 2019 plaatsvinden bij de rechtbank Midden-Nederland.
dinsdag 19 maart 2019 om 12:07
In de persverklaring wordt gezegd dat de voorlopige hechtenis van de man op 1 maart van dit jaar is geschorst. Hij wordt verdacht van een verkrachting in 2017. Eerder weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar zijn psyche. 

"Nadat de verdachte vervolgens ter zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 uitdrukkelijk had verklaard ook mee te zullen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering, heeft het gerechtshof- conform de standpunten van de verdediging en het OM -  de voorlopige hechtenis van verdachte per 1 maart 2019 wederom onder voorwaarden geschorst."
dinsdag 19 maart 2019 om 12:06
De rechtbank Midden-Nederland maakt inmiddels de strafrechtelijke geschiedenis van hoofdverdachte Gökmen T. bekend.
dinsdag 19 maart 2019 om 11:48
Burgemeester Utrecht legt bloemen: 'Stad is in rouw'
Burgemeester Utrecht legt bloemen: 'Stad is in rouw'
dinsdag 19 maart 2019 om 11:42
dinsdag 19 maart 2019 om 11:34
De Correspondent publiceert dinsdag geen verhalen vanwege de aanslag in Utrecht. In een verklaring schrijven oprichter Rob Wijnberg en hoofdredacteur Rosan Smits dat ze het "ongepast" vinden om een dag na de gebeurtenissen de reeds geplande verhalen te brengen. "Alsof we de gebeurtenissen negeren of de tragiek ervan bagatelliseren."
dinsdag 19 maart 2019 om 11:28
Journalisten van de publieke omroep zijn ontstemd dat het programma De Wereld Draait Door maandagavond niet werd onderbroken voor de persconferentie van premier Mark Rutte. "Normaal kan dat wel", stelde NOS-journalist Xander van der Wulp in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. "Maar DWDD is niet zomaar een programma. Dan zit er een stukje omroeppolitiek omheen." Ook EenVandaag-collega Joost Vullings vond het een rare keuze. "De avondprogrammering blijkt dan heiliger te zijn dan de programmering overdag." In DWDD werd vooral gespeculeerd over wat er mogelijk gebeurd zou kunnen zijn in Utrecht.
dinsdag 19 maart 2019 om 11:05
Op meerdere plekken in Nederland, zoals bij de Tweede Kamer, hangt de vlag halfstok. (Foto: ANP)
dinsdag 19 maart 2019 om 11:03
Ondertussen groeit de bloemenzee op de plek van de aanslag. Steeds meer mensen komen langs om hun medeleven te betuigen. Onder hen ook kinderen uit de buurt die ieder een witte tulp neerleggen.
dinsdag 19 maart 2019 om 10:43
De campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen gaan door. Maar het blijft onduidelijk of het grote NOS-slotdebat doorgaat. Er vindt dinsdag een extra debat plaats in de Tweede Kamer; daar hangt het volgens de NOS een beetje van af. Over paar uur moet er meer duidelijkheid zijn.