Maandagochtend is in de Utrechtse wijk Kanaleneiland een aanslag gepleegd in een tram. Daarbij zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
- Verdachte Gökmen T. opgepakt
- In totaal drie verdachten zitten vast
- Politie onderzoekt terroristisch motief
- Geen relatie tussen verdachte en slachtoffers
- Drie doden, vijf gewonden
De politie heeft nog niet alle getuigen gesproken, zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens in Opsporing Verzocht. Dit komt doordat veel mensen na de schietpartij zijn gevlucht en zich daarna nergens hebben gemeld. Zij kunnen een bijdrage leveren aan het onderzoek door een verklaring af te leggen, benadrukt Jens. "Ook als je denkt dat je geen nieuwe informatie hebt." Hij roept deze groep op zich alsnog te melden bij de politie.
"De koningin en ik hebben met diepe droefheid het nieuws gevolgd van de brute tramschietpartij gisteren in Utrecht", staat in het bericht. "We betuigen onze oprechte deelneming en ons oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers en aan de bevolking van Nederland."


Wil je je steun betuigen aan de nabestaanden, maar kan je niet naar het stadskantoor of wijkservicecentrum komen? Je kunt het condoleanceregister ook online tekenen: https://t.co/oJW0BfFlZt #24Oktoberplein
- Avatar
- Auteur
- Gemeente Utrecht
- Moment van plaatsen



Burgemeester Jan van Zanen en Commissaris van de Koning @HansOosters hebben het condoleanceregister in het wijkservicecentrum in Vleuten getekend. Je kunt ook hier je medeleven met de nabestaanden betuigen. #24oktoberplein #utrecht @wijkbureauvdm
- Avatar
- Auteur
- Gemeente Utrecht
- Moment van plaatsen
"Nu de politieke partijen hebben besloten de campagne voor de verkiezingen voor Provinciale Staten te hervatten, vindt de NOS het gepast het debat te laten plaatsvinden zoals met de partijen was afgesproken", laat de omroep weten.
De uitzending begint om 20.35 uur op NPO 1.

De VVD wil er wel over debatteren, maar niet vandaag als nog niet alle feiten boven tafel zijn, zei Klaas Dijkhoff. Daar sloten bijna alle andere partijen zich bij aan. Alleen FvD wil ook vandaag debatteren.
Wilders kondigde alvast een motie van wantrouwen aan en vindt dat daar zo snel mogelijk over gedebatteerd moet worden, maar dat zal tot zijn ongenoegen niet gebeuren.

Baudet legt een verband tussen de aanslag en het Nederlandse immigratiebeleid waar volgens hem de VVD en het CDA verantwoordelijk voor zijn.

Verslagenheid bij ProRail over verlies collega https://t.co/7Kk73rHfYl #Utrecht
- Avatar
- Auteur
- ProRail
- Moment van plaatsen


Opmerkelijk beeld bij de plenaire zaal bij de Tweede Kamer. Terwijl Voorzitter @khadijaArib bezig is met de herdenking #Utrecht komt @thierrybaudet te laat aanlopen en neemt vervolgens de tijd voor de pers.
- Avatar
- Auteur
- Emile Vaessen
- Moment van plaatsen
Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, "zonder media".

Burgemeester Jan van Zanen bracht zojuist een bezoek aan een van de gewonden van het schietincident op het #24oktoberplein. Hij sprak met artsen, verpleegkundigen en andere betrokken die gisteren het calamiteitenhospitaal @UMCUtrecht hebben bemenst. https://t.co/iw4MV91KqZ
- Avatar
- Auteur
- Gemeente Utrecht
- Moment van plaatsen
"Laten we een beetje temperen in het trekken van conclusies", zegt Jetten over het motief van de dader van de aanslag. "Conclusies die alleen maar haat in de samenleving aanwakkeren en de polarisatie vergroten", zegt Jetten.
"Als ik dan hier naast een collega (Baudet, red.) sta die grote woorden sprak over migratie terwijl andere partijen hun campagne staakten, een collega die niet eens het fatsoen heeft om op tijd in de zaal te zijn als we de slachtoffers herdenken, dan word ik echt misselijk terwijl ik hier sta", aldus de D66'er.
Jetten verwijst naar de herdenking van de slachtoffers van Utrecht en Christchurch in Nieuw-Zeeland een uur geleden. Terwijl Kamerleden luisterden naar toespraken van Kamervoorzitter Arib en premier Rutte en vervolgens een moment van stilte in acht namen, stond Baudet buiten de vergaderzaal de pers te woord.
Wel was er op sommige momenten verwarring, omdat er door de lokale diensten over meerdere incidenten werd gesproken. Dat bleek achteraf niet te kloppen.
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil weten of de veiligheidsdiensten het werk wel aankunnen en of zij genoeg middelen hebben. Grapperhaus zegt toe een brief met de stand van zaken naar de Kamer te sturen.
Martin van Rooijen (50PLUS) wil net als zijn collega's van de PVV en GroenLinks weten of dit voorkomen had kunnen worden, maar ook op deze vraag kreeg het parlementslid geen antwoorden.
Ze doelt op FVD-leider Thierry Baudet die campagne bleef voeren op de dag van de aanslag. Baudet viel toen met name de VVD en het CDA hard aan op hun beleid. Andere partijen hadden juist afgesproken de campagne tijdelijk stil te leggen vanwege de aanslag.
"Stop daarmee", zei Marijnissen richting FVD.
Klaver respecteert dat hij nu niet direct de antwoorden van Grapperhaus krijgt, maar wil "zo snel mogelijk" informatie van de bewindsman.
Wilders wil vandaag nog een debat en hij kondigt alvast aan dat Grapperhaus een motie van wantrouwen kan verwachten. Later vandaag zal blijken of een Kamermeerderheid ook een debat wil.
De PVV-leider wil debatteren over het strafblad van de verdachte, iets wat het Openbaar Ministerie (OM) vandaag heeft bekendgemaakt.
Maar Wilders krijgt hier tot zijn woede geen antwoorden op.
Buma wil van de bewindsman weten wat het motief is en wat er gezegd kan worden over de achtergrond van de dader. Grapperhaus kan hier lopende het onderzoek alleen nog niets over zeggen.
"Ondanks de afstand tussen onze landen, worden we verenigd in een gevoel van afschuw. Maar ook doordat we veerkrachtig zijn en nooit zullen zwijgen voor haat. Nooit", aldus de premier. Daarna volgde een moment van stilte in het parlement.
Volgens de premier is doorgaan met het normale leven "het beste antwoord dat we kunnen geven". Rutte heeft veel lof voor de hulpdiensten in de Domstad.
Volgens Kamervoorzitter Khadija Arib is de aanslag in Christchurch een aanslag op een open democratie zoals de onze. "Gister bleek haat dichterbij te zijn dan we dachten", zegt Arib over de schietpartij in Utrecht. Opeens gingen de beelden die we zagen in Londen, Parijs of Brussel over ons eigen Utrecht."
"Ik denk niet dat de littekens snel zullen verdwijnen", zegt Arib. Er wordt een beroep gedaan op onze weerbaarheid, aldus de Kamervoorzitter. Ze heeft haar medeleven namens het Nederlandse parlement overgebracht aan haar ambtscollega in Nieuw-Zeeland.
Voorarrest Gökmen T. in lopende zedenzaak https://t.co/htu479Mvs8
- Avatar
- Auteur
- Hof ArnhemLeeuwarden
- Moment van plaatsen
- De man is in 2014 veroordeeld voor illegaal wapenbezit en poging tot diefstal.
- In 2017 wordt de man opgepakt op verdenking van een verkrachting in juli 2017. Sinds 25 augustus van dat jaar zat hij vast.
- Op 21 september 2017 wordt de man voorlopig vrijgelaten onder voorwaarden.
- Na ruim een jaar blijkt dat hij zich niet aan de voorwaarden hield en werd hij weer vastgezet. Dit gebeurde op 4 januari van dit jaar.
- Later die maand wilde T. dat zijn hechtenis weer geschorst zou worden.
- Op 31 januari wees de rechtbank dit verzoek af.
- In hoger beroep besloot het hof op 27 februari dat zijn hechtenis onder voorwaarden geschorst mocht worden. Dit gebeurde uiteindelijk op 1 maart.
"Nadat de verdachte vervolgens ter zitting van het gerechtshof op 27 februari 2019 uitdrukkelijk had verklaard ook mee te zullen werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapportage van de reclassering, heeft het gerechtshof- conform de standpunten van de verdediging en het OM - de voorlopige hechtenis van verdachte per 1 maart 2019 wederom onder voorwaarden geschorst."

Om 13:00 uur opent een condoleanceregister voor de slachtoffers van het schietincident dat gisteren plaatsvond op het #24Oktoberplein. Mensen die hun medeleven met de nabestaanden willen betuigen, kunnen terecht op het stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.
- Avatar
- Auteur
- Gemeente Utrecht
- Moment van plaatsen
