De politiebonden hebben de langzaamaanactie op de snelwegen afgeblazen in verband met de aanslag in een tram in Utrecht.

Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP is de actie van de baan en gaan politieagenten voor zover nodig naar Utrecht. Van de Kamp voert daar nu spoedoverleg over.

De actie hield in dat actievoerders van de politie, Douane en Rijkswaterstaat en Defensie de hele maandagochtend met een gangetje van 66 kilometer per uur naar Den Haag rijden. Ze zouden meedoen aan een grote manifestatie over de pensioenleeftijd.

De ANWB verwachtte de hele dag veel overlast van de langzaamaanacties. Zij waren vanaf 7.00 uur over de volle breedte van de weg met een snelheid van 66 kilometer per uur op weg naar Den Haag.

Ze waren vanaf diverse punten in het land vertrokken en de actie nam een groot deel van de ochtend in beslag. Bovendien regende het en dat heeft op diverse plekken tot ongelukken geleid.

In negen steden demonstreren de vakbonden

In het hele land demonstreren vakbondsleden maandag voor het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar.

Medewerkers van de NS en stadsvervoerders - GVB in Amsterdam, HTM in Den Haag en RET in Rotterdam - legden het werk neer een staakten tussen 6.00 en 7.06 uur. Nog altijd ondervinden de dienstregelingen de gevolgen van die staking.

In negen grote steden zijn manifestaties van de bonden. In Den Haag houden de bonden van de hulpdiensten een protestmars door de stad. Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem komen actievoerders uit verschillende beroepsgroepen bijeen.

Schoonmakers en havenarbeiders staken 's nachts al

Op Schiphol leggen werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling vanaf 12.30 uur hun werk voor 66 minuten neer. Deze actie gaat voor zover bekend nog wel door.

De acties begonnen al in de nacht van zondag op maandag met een staking van havenarbeiders uit Rotterdam, Amsterdam en Zeeland en van de schoonmakers op Schiphol.

Uber-chauffeurs voeren actie tegen hoge werkdruk

Ook Uber-chauffeurs leggen maandag het werk neer. Zij gaan actievoeren bij het Amsterdamse hoofdkantoor van hun werkgever. De chauffeurs protesteren tegen een constante en ongezond hoge werkdruk.

Volgens de actievoerders is het geduld op. "Wij worden uitgemolken door almaar stijgende kosten en een dalend aantal Uber-ritten", zo valt te lezen op de website uberstaking.nl. De Uber-rijders moeten naar eigen zeggen regelmatig meer dan zestig uur per week rijden voor een matig loon. Dit leidt tot vermoeidheid, wat ten koste gaat van concentratie en dus veiligheid.