Jutta Leerdam verruilt Worldstream Corendon voor Jumbo-Visma. De wereldkampioene sprint heeft na maandenlange gesprekken voor twee jaar getekend bij de ploeg van coach Jac Orie.

"Ik heb de laatste tijd veel nagedacht, dingen op een rijtje gezet. Uiteindelijk denk ik dat ik met deze stap de juiste keuze heb gemaakt", zegt Leerdam dinsdag over haar stap naar Jumbo-Visma.

"Vanaf het moment dat ik met Jac sprak, voelde ik me welkom. Uit alles bleek dat de ploeg mij graag wilde hebben. Het respect voor mijn prestaties, maar ook voor mij als persoon spatte ervan af. Dat deed mij goed."

De 23-jarige Leerdam zette Worldstream Corendon twee jaar geleden zelf op, samen met haar vriend Koen Verweij. Ze regelde er veel zelf en trainde onder coach Kosta Poltavets.

Bij Jumbo-Visma wordt ze het nieuwe uithangbord. De ploeg is flink veranderd. Sven Kramer, Patrick Roest, Marcel Bosker, Carlijn Achtereekte en Joy Beune zijn gestopt of vertrokken. Daar staat de komst van Jorrit Bergsma, Merel Conijn, Merijn Scheperkamp, Joep Wennemars en dus Leerdam tegenover.

Jutta Leerdam in de kleding van haar nieuwe ploeg Jumbo-Visma.

Jutta Leerdam in de kleding van haar nieuwe ploeg Jumbo-Visma.
Jutta Leerdam in de kleding van haar nieuwe ploeg Jumbo-Visma.
Foto: Jumbo-Visma

'Jac kan mij nog beter maken'

Leerdam heeft een goed gevoel bij coach Orie en haar nieuwe teamgenoten. "De laatste jaren heb ik natuurlijk al mooie dingen laten zien, maar ik ben ervan overtuigd dat Jac mij nog beter kan maken", vertelt ze.

"Daarnaast kijk ik ernaar uit om aan te sluiten bij een grote groep schaatsers, onder wie enkele wereldkampioenen. Als je winnaars bij elkaar zet, versterken die elkaar alleen maar. Dit was dan ook een van de voornaamste redenen dat ik dit besluit heb genomen."

Leerdam pakte afgelopen seizoen naast de wereldtitel sprint ook olympisch zilver op de 1.000 meter. Bij Jumbo-Visma wil ze een goede basis leggen in de aanloop naar de Winterspelen van 2026 in Italië.

"Enkel olympisch goud ontbreekt nog, waardoor ik ontzettend eager ben om dat over vier jaar wél voor elkaar te krijgen. Ik heb superveel ambities, zo wil ik ooit ook nog een wereldrecord rijden. Ik denk dat ik met de begeleiding van Jac een heel eind kan komen."

Bekijk hoe Leerdam na misslag alsnog zilver pakt op 1.000 meter
55
Bekijk hoe Leerdam na misslag alsnog zilver pakt op 1.000 meter