Marcel Bosker heeft zich zondag voor de tweede keer in zijn schaatsloopbaan tot Nederlands kampioen allround gekroond. Bij de vrouwen ging Merel Conijn op het gedevalueerde toernooi voor het eerst met de titel aan de haal.

De 25-jarige Bosker, in 2018 voor het eerst nationaal allroundkampioen, stond er bij het ingaan van de slotafstand (de 10.000 meter) uitstekend voor als klassementsleider. Hij verdedigde een voorsprong van ruim negentien seconden op nummer twee Tjerk de Boer.

Achter Jumbo-Visma-ploeggenoten Beau Snellink (12.58,29) en Kars Jansman (13.10,49) had Bosker aan de derde tijd (13.13,38) ruim voldoende om de nationale titel voor zich op te eisen. Snellink en Jansman werden tweede en derde in het klassement.

Snellink krijgt normaal gesproken het derde ticket voor het WK allround (3-6 maart in Hamar). Bosker en de dit weekend afwezige Patrick Roest waren al geplaatst voor het toernooi in Noorwegen.

Bosker had zaterdag al de macht gegrepen bij het NK allround door de 5.000 meter te winnen en breidde zijn marge zondag uit op de 1.500 meter, waarop hij in een tijd van 1.46,60 de sterkste was. De Boer (1.46,87) en Jordy van Workum (1.47,78) completeerden toen het podium.

Met de Winterspelen op komst is er sprake van een gedevalueerd NK allround. Bosker is de enige rijder uit de olympische selectie die meedoet aan het nationale allroundtoernooi. Hij rijdt in Peking de 1.500 meter en ploegenachtervolging.

Marcel Bosker viert zijn allroundtitel met zijn vriendin Melissa Wijfje.

Marcel Bosker viert zijn allroundtitel met zijn vriendin Melissa Wijfje.
Marcel Bosker viert zijn allroundtitel met zijn vriendin Melissa Wijfje.
Foto: ANP

Conijn troeft Beune af in strijd om goud

Bij de vrouwen had de twintigjarige Conijn met alleen nog de 5.000 meter voor de boeg een voorsprong van ruim vier seconden op Joy Beune. In een rechtstreeks duel trok ze de winst op de afstand én het klassement in de slotronden naar zich toe: 6.58,36 om 7.03,98.

Reina Anema klokte de derde tijd in 7.09,49. Dat was niet genoeg voor de derde plek in het klassement, want die plaats was voor Melissa Wijfje, die op de 5 kilometer als vierde eindigde (7.14,65).

Eerder op de dag had de 22-jarige Beune de spanning in het allroundtoernooi wat teruggebracht door de 1.500 meter op haar naam te schrijven met een tijd van 1.55,90. Conijn werd op de schaatsmijl tweede in 1.56,28 en Wijfje zat daar met 1.56,45 niet ver achter.

Conijn beleeft dit seizoen haar doorbraak bij de senioren. Vorig seizoen eindigde ze bij haar debuut op het NK allround als elfde. De rijdster van Team Worldstream-Corendon mag als Nederlands kampioene samen met Irene Schouten en Antoinette de Jong naar het WK allround.

Conijn en Wijfje reizen net als Bosker af naar China voor de Spelen, maar doen dat als reserve. Die rol is bij de mannen weggelegd voor Snellink en Dai Dai N'tab.

Merel Conijn, de Nederlands kampioen allround bij de vrouwen.

Merel Conijn, de Nederlands kampioen allround bij de vrouwen.
Merel Conijn, de Nederlands kampioen allround bij de vrouwen.
Foto: ANP