De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet eenmalig 1 miljoen euro vrijmaakt voor Thialf. Daarmee zou het schaatsstadion in elk geval dit seizoen open kunnen blijven zodat de schaatsers zich er kunnen voorbereiden op de Olympische Winterspelen in Peking in februari.

Een meerderheid van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP en PvdA wil verder dat het kabinet met een "concreet plan van aanpak" komt om de structurele problemen van het stadion aan te pakken. Het gaat al jaren financieel niet goed met Thialf. Er is onder meer geld nodig voor onderhoud en aanschaf van nieuwe apparatuur.

In oktober stuurden Nederlandse (oud-)topschaatsers, onder wie Sven Kramer, Ireen Wüst, Rintje Ritsma en Mark Tuitert, nog een brandbrief aan de Tweede Kamer en de informateurs waarin werd gepleit voor een overheidsbijdrage van 20 miljoen euro voor Thialf.

"Het is vijf voor twaalf", zei voorzitter Douwe de Vries van de atletenvereniging van schaatsbond KNSB tegen De Telegraaf. "Als er geen actie wordt ondernomen, is het reëel dat onze topschaatsers straks niet meer in Thialf kunnen trainen. Zo nijpend is het echt."

De provincie Friesland, de gemeente Heerenveen, de KNSB en sportkoepel NOC*NSF schoten in het voorjaar al te hulp. Zij maakten toen bekend dat ze Thialf gezamenlijk jaarlijks met 1,4 miljoen euro zullen helpen.

De 1,4 miljoen euro is precies het tekort waar de accommodatie in Heerenveen mee kampt; de opbrengsten bedragen jaarlijks zo'n 2,8 miljoen euro, terwijl de kosten 4,2 miljoen euro zijn. Thialf heeft de afgelopen jaren al flink bezuinigd.