Sjinkie Knegt heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht zijn eerste individuele medaille in ruim drie jaar tijd gewonnen. De Fries pakte op knappe wijze zilver op de 1.500 meter. Suzanne Schulting greep naast goud. De wereldkampioene werd derde op de 1.500 meter en vierde op de 500 meter.

De 32-jarige Knegt moest in de finale van de 1.500 meter alleen de ongenaakbare winnaar Ren Ziwei uit China voorlaten, waardoor hij zijn eerste individuele medaille sinds december 2018 veroverde. Daarna was hij lange tijd uitgeschakeld door zware brandwonden, die hij opliep bij een ongeluk met een houtkachel.

Knegt zou deze week eigenlijk niet opgesteld worden op de 1.500 meter. De winnaar van olympisch zilver (2018) op de schaatsmijl kende tot deze week een ongelukkig wereldbekerseizoen met verschillende diskwalificaties en een valpartij.

Door een blessure van Sven Roes kwam er een plekje vrij in de Nederlandse selectie. Met Knegt in de gelederen stelde de shorttrackploeg donderdag het derde olympische ticket op de 1.500 meter veilig, waardoor Nederland het maximale aantal van achttien individuele startplekken voor de Spelen heeft veroverd.

Jens van 't Wout en Itzhak de Laat wisten zaterdag de finale van de 1.500 meter niet te halen; de Nederlanders werden uitgeschakeld in de halve finales. Van 't Wout werd nog wel tweede in de B-finale.

Op de 500 meter strandde Dylan Hoogerwerf door een val in de kwartfinales. Van 't Wout redde het net als op de 1.500 meter niet in de halve finales.

Knegt pakt eerste medaille sinds 2018: 'Ik voel mij weer de oude'
137
Knegt pakt eerste medaille sinds 2018: 'Ik voel mij weer de oude'

Schulting geklopt op 1.500 en 500 meter

Schulting zette deze week hoog in voor de wereldbeker in eigen land. De Nederlandse kopvrouw kondigde aan voor vijf keer goud te gaan, nadat ze vorige week in het Hongaarse Debrecen de 500, 1.000 en 1.500 meter had gewonnen én met de vrouwen de beste was geweest op de relay.

In de finale van de 1.500 meter kwam een einde aan de zegereeks van de 24-jarige Schulting. Ze ging bij het ingaan van de laatste ronde aan de leiding, maar werd vervolgens in de binnenbocht verrast door de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin. Ook de Canadese Courtney Sarault ging de regerend wereldkampioene voorbij, waarna Schulting als derde over de streep kwam.

De Friezin had zich in de Sportboulevard in Dordrecht al met opvallend veel moeite geplaatst voor de finale. Ze ging lang op kop in haar halve finale, maar werd in de slotfase gepasseerd door de Zuid-Koreanen Choi Min-jeong en Seo Whi-min. Op basis van tijd ging ze alsnog naar de eindstrijd.

Op de 500 meter reikte Schulting ook tot de finale. In een razendsnelle race probeerde ze in de laatste ronde met een ultieme actie olympisch kampioene Arianna Fontana uit Italië in te halen, maar daarbij ging ze onderuit. Schulting eindigde daardoor als vierde achter de Canadese Kim Boutin, Fontana en de Russische Elena Seregina.

Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, de andere twee Nederlandse deelneemsters, strandden in de halve eindstrijd van de 500 meter en werden in de B-finale respectievelijk eerste en tweede.

Einde aan zegereeks Schulting: 'Altijd maar goud niet realistisch'
130
Einde aan zegereeks Schulting: 'Altijd maar goud niet realistisch'