Suzanne Schulting heeft zaterdag indruk gemaakt bij de wereldbekerwedstrijd in Debrecen. De Friezin won in Hongarije zowel de 500 als de 1.500 meter op fraaie wijze.

De 24-jarige Schulting opende de dag met een knappe overwinning op de 1.500 meter. Ze schaatste al op zeven ronden van het einde naar de koppositie en stond die ondanks een spannende slotronde niet meer af.

Op de 500 meter leek de zege lange tijd naar de Canadese Kim Boutin te gaan, maar Schulting wist haar bij het ingaan van de laatste ronde met een fraaie inhaalactie in de binnenbocht te passeren.

Schulting won drie weken geleden ook al de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in het Japanse Nagoya, waardoor ze op deze afstand zeker is van deelname aan de Olympische Winterspelen in Peking. Daarvoor moest ze twee keer een medaille veroveren op één afstand. In de eerste World Cup van het seizoen in Peking was ze al de snelste op de 1.000 meter.

Xandra Velzeboer en Selma Poutsma strandden op de 1.500 meter in de halve finales en kwamen in de B-finale uit. Daarin eindigde Velzeboer, die begin dit jaar nog brons pakte op de WK in Dordrecht, als tweede. Poutsma ging om onduidelijke redenen niet van start in Debrecen.

Op de 500 meter kreeg Poutsma een straf, waardoor ze opnieuw de de finale niet haalde. Yara van Kerkhof strandde al in de kwartfinales.

Sven Roes werd gediskwalificeerd in de mannenfinale op de 1.500 meter.

Sven Roes werd gediskwalificeerd in de mannenfinale op de 1.500 meter.
Sven Roes werd gediskwalificeerd in de mannenfinale op de 1.500 meter.
Foto: Getty Images

Roes gediskwalificeerd in mannenfinale

Bij de mannen was Sven Roes de enige Nederlander die de finale van de 1.500 meter haalde, maar daarin werd de Fries gediskwalificeerd. Hij hinderde zijn tegenstander, die daardoor uit balans raakte. Roes was nog als vierde over de streep gekomen.

Jens van 't Wout moest na de derde plaats in zijn heat in de halve finales naar de B-finale en eindigde daarin als derde. Sjinkie Knegt werd vrijdag gediskwalificeerd in de kwartfinales en kwam zodoende niet meer in actie op de 1.500 meter.

In de finale van de 500 meter was er geen Nederlandse inbreng. Itzhak de Laat en Melle van 't Wout strandden al in de kwartfinales. Dylan Hoogerwerf bleef in de tussenronde steken.

Op de aflossing greep de mannenploeg door een actie van de ongelukkig rijdende Knegt de finale mis. De Fries blokkeerde een tegenstander, waardoor Nederland werd gediskwalificeerd. De Laat, Roes, Jens van 't Wout en Knegt hadden hun halve finale finale nog gewonnen. De vrouwenploeg haalde wel de finale.

De World Cup in de Hongaarse stad is de derde en voorlaatste wedstrijd van het wereldbekerseizoen, waarin Nederland startplaatsen moet verdienen voor de Olympische Winterspelen in Peking. Volgende week staat in Dordrecht de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op het programma.