De Nederlandse shorttracksters hebben zaterdag een wereldrecord gereden op de 3.000 meter aflossing bij wereldbekerwedstrijden in Peking. Met een tijd van 4.02,809 plaatsten Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer zich voor de finale. Velzeboer greep op de 500 meter net naast een medaille.

Het wereldrecord van de Nederlandse aflossingsploeg stond sinds 20 februari 2018 op naam van Jorien ter Mors, Van Kerkhof, Schulting en Lara van Ruijven. Ruim 3,5 jaar geleden kwam dat Nederlandse viertal in de Zuid-Koreaanse stad Gangneung tot 4.03,471.

Behalve Nederland plaatsten ook Italië, Zuid-Korea en China zich voor de finale, die zondag op het programma staat in Peking. Daar worden in februari de Olympische Winterspelen gehouden.

Velzeboer greep op de 500 meter net naast een medaille. Ze werd vierde in de finale. De twintigjarige Velzeboer moest de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong voor zich dulden in de Chinese hoofdstad. Het goud ging naar de Poolse Natalia Maliszewska en het zilver naar Arianna Fontana uit Italië.

Velzeboer werd in de halve finales derde in haar heat, maar ze mocht van de jury toch door naar de finale. De jury oordeelde dat de Nederlandse gehinderd werd. Alleen de beste twee per heat gingen door.

Velzeboer mist finale 1.500 meter

Eerder op de dag wist Velzeboer zich niet te plaatsen voor de eindstrijd van de 1.500 meter. Ze werd in de halve finales zesde in haar heat. Schulting was al uitgeschakeld. De Friezin kwam eerder deze week ten val. De Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin profiteerde van de absentie van Schulting en pakte het goud.

Bij de mannen werd Itzhak de Laat tweede in de B-finale. De Laat werd in de halve eindstrijd onderuit gereden. De 1.500 meter werd bij de mannen gewonnen door de Rus Semion Elistratov.

De wedstrijden in Peking waren de eerste van dit wereldbekerseizoen waarbij tickets voor de Winterspelen te verdienen zijn. De volgende World Cup is volgende week in het Japanse Nagoya.