Sven Kramer verruilt zijn schaatsen na de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking voor een directiefunctie. De 35-jarige Fries gaat aan de slag bij Team Oranje, de overkoepelende organisatie die het beleid bij zowel de schaats- als de wielerploeg van Jumbo-Visma bepaalt.

"Eerst volgend jaar nog knallen in Peking. Daarna is er een groot afscheid in het Olympisch Stadion en dan begint mijn toekomst", zegt Kramer in een interview met het magazine Bicycling.

De viervoudig olympisch kampioen heeft al eerder gezegd dat hij na zijn schaatscarrière ambities heeft als beleidsbepaler. Het is de bedoeling dat hij samen met Richard Plugge, Merijn Zeeman en Jac Orie deel gaat uitmaken van de directie van Jumbo-Visma. In die rol zal hij zich gaan bemoeien met het beleid van de schaatsploeg en de wielerploeg.

"De komende tijd zal de verdere invulling nog doorgesproken moeten worden. Ik weet waar ik voor sta. Dat is dat de sportieve zaken voor 100 procent geregeld moeten zijn als je presteren wil en ik wil het managen onder de knie krijgen. Ik denk dat ik in het directieteam van toegevoegde waarde kan zijn."

Sven Kramer met zijn coach Jac Orie.

Sven Kramer met zijn coach Jac Orie.
Sven Kramer met zijn coach Jac Orie.
Foto: ANP

Kramer is sinds 2014 verbonden aan Jumbo-Visma

Kramer schaatst sinds 2014 voor Jumbo-Visma, dat destijds LottoNL-Jumbo heette. Zijn contract loopt nog tot en met de Olympische Winterspelen in Peking, die in februari 2022 worden gehouden.

De stayer onderging eerder deze maand een operatie aan zijn rug in de hoop nog één keer te kunnen schitteren op de Spelen. Afgelopen winter kende hij door rugklachten een teleurstellend seizoen.