Schaatsbond KNSB, sportkoepel NOC*NSF, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland gaan Thialf financieel bijstaan. De betrokken partijen willen vanaf september 2022 jaarlijks 1,4 miljoen euro bijdragen, zo maakten ze dinsdag bekend.

De bijna 1,5 miljoen euro is precies het tekort waar de accommodatie in Heerenveen mee kampt; de opbrengsten bedragen jaarlijks zo'n 2,8 miljoen euro, terwijl de kosten 4,2 miljoen euro zijn. Langebaanschaatsen, shorttrack en ijshockey zijn de grootste veroorzakers van het negatieve resultaat. Thialf heeft de afgelopen jaren al flink bezuinigd.

"Het is geweldig om te zien hoe de partijen zich willen inspannen om Thialf een gezonde toekomst te gunnen", zegt Pier Eringa, die gesprekken voerde met de partijen en een rapport opstelde. "Dat is goed nieuws voor de hele schaatswereld. Het laat eens te meer de bijzondere positie zien die Thialf in de Nederlandse sportwereld heeft."

Het is de bedoeling dat Thialf voor meer doeleinden gebruikt gaat worden. Zo is de KNSB van plan om Thialf te gaan gebruiken als het nationale trainingscentrum voor de kunstrijders. Dat zou een paar ton per jaar kunnen opleveren. NOC*NSF had al een handreiking gedaan voor een extra bijdrage van 250.000 euro voor enkele jaren en de sportkoepel is bereid die bijdrage om te zetten in een structurele jaarlijkse bijdrage.

Pier Eringa, met op de achtergrond NOC*NSF-directeur Maurits Hendriks.

Pier Eringa, met op de achtergrond NOC*NSF-directeur Maurits Hendriks.
Pier Eringa, met op de achtergrond NOC*NSF-directeur Maurits Hendriks.
Foto: ANP

'Nog verder bezuinigen is niet verantwoord'

Volgens Eringa verdienen ook de vervangingsinvesteringen en het groot onderhoud aandacht. Voor de verdere ontwikkeling van Thialf zou de komende jaren 2,5 miljoen euro extra uitgetrokken moeten worden.

"Thialf kan daar zelf geen bijdrage aan leveren. Het ijsstadion heeft afgelopen jaar al een forse reorganisatie ondergaan. Nog verder bezuinigen is niet verantwoord", zo valt er te lezen in een verklaring.

Eringa doet een beroep op de landelijke overheid. "Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis. Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn."

De provincie en gemeente gaan de stellingname in een brief voorleggen aan de kabinetsformateur, zodra die aan het werk gaat.