Goedemiddag en welkom bij dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Sam Blom en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de slotdag van het WK shorttrack in Dordrecht. Veel plezier!
zondag 7 maart om 16:33
Na de vrouwen wisten ook de Nederlandse mannen goud te pakken op de relay. Het was voor Itzhak de Laat een mooi einde van zijn WK, nadat hij in het individuele klassement net naast de medailles greep. "Ik had vandaag een individueel dompertje, maar er is niks mooiers dan dat goedmaken op de relay. Ik ga met een gouden glimlach naar huis. Een mooi einde van een mooi shorttrackweekend", zo vertelt De Laat in gesprek met de NOS.
zondag 7 maart om 16:17
De wereldtitel op de relay is voor de Nederlandse vrouwen een bijzondere titel. Met de overleden Lara van Ruijven in de gedachten, wisten de vrouwen de relaytitel binnen te halen. "Het is een hele speciale", zo vertelt Rianne de Vries, die in de finale reserve was, bij de NOS. "We doen het een beetje voor 'Laar', in ons hart rijdt ze altijd met ons mee."

Wereldkampioen worden op de relay was het grote doel voor het Nederlandse team, zo vertelt Yara van Kerkhof. "De relay was onze grote droom. Maar ik had hem graag met Lara willen winnen."
zondag 7 maart om 16:00
Nederland wordt wereldkampioen op de relay! 

Ook de Nederlandse mannen pakken de wereldtitel op de relay! Itzhak de Laat maakt het overtuigend af en schuift zijn schaats ruim als eerste over de finishlijn.
zondag 7 maart om 15:59
Ook bij de Hongaren een valpartij! Alleen Nederland en Rusland maken nog kans op de wereldtitel, waarbij Nederland aan kop ligt.
zondag 7 maart om 15:57
Net als bij de vrouwen is er ook nu een valpartij bij Italië. Daardoor lijken zij uitgeschakeld.
zondag 7 maart om 15:56
Het Nederlandse team, met Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Jens van 't Wout, rijdt aan kop bij de relay, die bij de mannen over 5.000 meter gaat. Er zijn echter nog 27 rondes te gaan en de verschillen zijn klein.
zondag 7 maart om 15:54
De relay is van start gegaan. Kunnen ook de mannen goud pakken op de relay?
zondag 7 maart om 15:53
We maken ons nu op voor het sluitstuk op dit WK shorttrack: de relay bij de mannen. Nederland neemt het op tegen Hongarije, Rusland en Italië.
zondag 7 maart om 15:46
Voor Suzanne Schulting betekent dit haar vijfde gouden medaille op dit WK, waar ze alle races heeft gewonnen waaraan ze aan de start stond.
zondag 7 maart om 15:46
Nederland is wereldkampioen op de relay!

Suzanne Schulting maakt het af en Nederland wordt voor het eerst wereldkampioen op de relay bij de vrouwen!
zondag 7 maart om 15:45
Ook Rusland is uitgeschakeld na een valpartij. Alleen Frankrijk kan Nederland nog van de wereldtitel afhouden, maar dat lijkt niet meer te gebeuren.
zondag 7 maart om 15:44
Nederland slaat een gat met de Russen en de Fransen. Kunnen ze het volhouden? Nog negen rondes.
zondag 7 maart om 15:43
Een valpartij bij de Italianen! Dat betekent dat zij uitgeschakeld zijn en er nog maar drie teams in de race zijn.
zondag 7 maart om 15:41
De relayfinale bij de vrouwen is begonnen! Kan Nederland goud pakken en het WK voor Suzanne Schulting perfect maken?
zondag 7 maart om 15:39
De tegenstanders van Nederland in de vrouwenfinale zijn Frankrijk, Italië en Rusland.
zondag 7 maart om 15:37
De relayfinale bij de vrouwen, die gaat over 3.000 meter, staat op het punt van beginnen. Het Nederlandse team bestaat uit Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof.
zondag 7 maart om 15:24
Het individuele WK is afgelopen, maar dat betekent nog niet het einde van het WK. We krijgen straks namelijk nog de finale van de relay, volgens velen het koningsnummer op het WK shorttrack. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen is de Nederlandse ploeg geplaatst voor de finale.
zondag 7 maart om 15:22
Shaoang Liu wint dus de wereldtitel bij de mannen, terwijl zijn broertje Shaolin als tweede eindigt. Itzhak de Laat eindigt als vijfde op het WK allround.
zondag 7 maart om 15:21
De Laat pakt zilver in de superfinale!

Lepape wint de superfinale, De Laat komt op een ronde achterstand als tweede binnen. Shaoang Liu is uitgeroepen tot wereldkampioen.
zondag 7 maart om 15:18
Lepape heeft inmiddels een ronde voorsprong op De Laat en zelfs twee rondes op de rest van het peleton.
zondag 7 maart om 15:15
In de superfinale bij de mannen zijn Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf aan de start. De Laat sprint meteen weg en pakt een rondje, samen met Liu en Lepape.
zondag 7 maart om 15:14
We kunnen nu ook de eindstand in het algemeen klassement bij de vrouwen gaan opmaken. Uiteraard eindigt Suzanne Schulting met overmacht bovenaan, Selma Poutsma loopt net het podium mist en eindigt als vierde.
zondag 7 maart om 15:09
Suzanne Schulting wint ook de superfinale!

Het houdt maar niet op voor Suzanne Schulting, die alle individuele afstanden op dit WK wint. Selma Poutsma pakt knap de bronzen medaille, terwijl Sarault zilver wint.
zondag 7 maart om 15:08
Schulting heeft een gaatje met nog twee rondes.
zondag 7 maart om 15:08
Het peloton is weer aangesloten bij Schulting en Santos en dus rijdt iedereen weer bij elkaar.
zondag 7 maart om 15:07
Suzanne Schulting en Kristen Santos zijn weggereden bij de rest en rijden vooraan.
zondag 7 maart om 15:04
De superfinale op de 3.000 meter is van start gegaan. Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer doen daaraan mee.
zondag 7 maart om 15:00
Suzanne Schulting is de alleenheerster in het mondiale vrouwenshorttrack, maar dat maakt haar blijdschap na haar tweede wereldtitel er niet minder om. "Ik ben er nog steeds heel blij mee, het is een enorme opluchting", vertelt een uitgelaten Schulting bij de NOS. "Ik zat zelfs maar twee tienden van het wereldrecord vandaan! Dat is wel een doel van mij, maar ik had niet verwacht dat ik er hier zo dichtbij zou zitten!"
zondag 7 maart om 14:53
Na de dweilpauze wordt het individuele WK afgesloten met de superfinale op de 3.000 meter. Suzanne Schulting kan daar haar vijfde wereldtitel na dit weekend pakken, na de individuele wereldtitels op de 500, 1.000 en 1.500 meter en de allroundtitel, die zal al binnen heeft.
zondag 7 maart om 14:48
De broertjes Liu pakken goud en zilver op de 1.000 mter. shaolin Liu laat zijn broer Shaoang, die tweede staat in het klassement, niet voorgaan en wint de wereldtitel op de 3.000 meter.
zondag 7 maart om 14:43
De finale op de 1.000 meter bij de mannen gaat dus zo van start, met daarin dus geen Nederlanders.
zondag 7 maart om 14:40
De B-finale op de 1.000 meter bij de mannen is afgelopen. Sjinkie Knegt gaf vroegtijdig op in deze B-finale nadat hij licht uit balans werd gebracht.
zondag 7 maart om 14:39
Suzanne Schulting juicht nadat ze de wereldtitel heeft geprolongeerd. De 23-jarige Groningse won dit weekend alle twaalf races die ze tot nu toe schaatste.
zondag 7 maart om 14:33
Suzanne Schulting is wereldkampioen allround!


Suzanne Schulting komt als eerste over de streep en pakt ook goud op de 1.000 meter. Dat betekent dus ook dat Schulting nu al haar wereldtitel allround geprolongeerd heeft, nog voordat de superfinale gereden is.
zondag 7 maart om 14:32
De finale is van start gegaan!
zondag 7 maart om 14:31
Ook Selma Poutsma staat aan de start bij de finale. Kan ze haar tweede medaille van het toernooi pakken? Gisteren won ze al brons op de 500 meter.
zondag 7 maart om 14:29
De B-finale is afgelopen, we kunnen ons opmaken voor de finale op de 1.000 meter. Voor Suzanne Schulting staat niet alleen de wereldtitel op de 1.000 meter op het spel. Als ze deze afstand ook wint, heeft ze het wereldkampioenschap allround ook al binnen, nog voor de superfinale op de 3.000 meter.
zondag 7 maart om 14:13
Over ongeveer twintig minuten beginnen de finales op de 1.000 meter. Bij de vrouwen staan Suzanne Schulting en Selma Poutsma in de finale, bij de mannen zien we geen Nederlanders terug. Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf werden al in een eerder stadium uitgeschakeld. Dat geldt ook voor Xandra Velzeboer.
zondag 7 maart om 14:11
Nee, er komt geen straf voor Liu, dus is de nummer één van het klassement uitgeschakeld op de 1.000 meter. De broer van Shaolin Liu, Shaoang Liu, staat tweede in het algemeen klassement en kan in de finale dus profiteren.
zondag 7 maart om 14:08
In de tweede halve finale wint de nummer één van het algemeen klassement, Hamelin, zich niet voor de finale. Er wordt nog wel gekeken of hij niet onregelmentair uit balans werd gebracht door Shaoin Liu, die als eerste over de streep komt.
zondag 7 maart om 14:06
Itzhak de Laat verwijt zichzelf dat hij al in de kwartfinale werd uitgeschakeld op de 1.000 meter. “Ik ben zo kwaad op mezelf. Het is mijn eigen schuld, ik heb gewoon slecht gereden”, verzuchtte de nummer vier in het klassement bij de NOS. “De 1.000 meter is gewoon een lastige afstand. Ik zat vast achter die Fransman, ik heb het mezelf te moeilijk gemaakt. Ik heb gereden als de oude Itzhak, daar baal ik van.”
zondag 7 maart om 14:05
Sjinkie Knegt haalt wederom niet de finale. Hij wordt in de slotfase ingehaald door de Belg Desmet en eindigt zelfs als vierde. De nummer twee in het algemeen klassement, Shaoang Liu, plaatst zich wel voor de finale.
zondag 7 maart om 14:03
Sjinkie Knegt begint nu aan de eerste halve finale op de 1.000 meter bij de mannen
zondag 7 maart om 14:01
Schulting komt, uiteraard, als eerste over de streep, gevolgd door Poutsma en Desmet. Het is niet duidelijk wie van die twee als tweede eindigt, maar beiden gaan hoe dan ook door naar de finale, als nummer twee of beste nummer drie.