Itzhak de Laat heeft zaterdag in Dordrecht voor het eerst in zijn loopbaan een individuele medaille gewonnen bij de WK shorttrack. De 26-jarige Nederlander pakte zilver op de 1.500 meter. Sjinkie Knegt kreeg op de 1.500 én de 500 meter een straf en stond daardoor in geen enkele finale.

De Laat leek in de finale van de 1.500 meter kansrijk voor zijn eerste wereldtitel, maar de Nederlander kwam niet langs de 36-jarige Canadees Charles Hamelin, een veelvoudig wereld- en olympisch kampioen. Het brons ging naar de Rus Semen Elistratov.

Op de 500 meter ging de wereldtitel naar de Hongaar Shaoang Liu, die Elistratov (zilver) en de Italiaan Pietro Sighel (brons) aftroefde. Dylan Hoogerwerf, de enige Nederlander in de finale van de kortste afstand, viel met een vierde plek net naast het podium.

De Laat strandde op de 500 meter al in de kwartfinales. De Fries, in januari derde in het allroundklassement van de EK, stapte op een blokje en ging onderuit. Daardoor pakte hij op de kortste afstand geen punten voor het allroundklassement.

Hamelin is halverwege de leider in het klassement met 36 punten. Shaoang Liu (36) staat tweede, Elistratov (34) is de nummer drie en De Laat (21) heeft op de vierde plek ook nog kans op de wereldtitel.

Hoogerwerf, die op de 1.500 meter werd uitgeschakeld in de halve finales, heeft acht punten, goed voor plek zeven. Knegt is de nummer vijftien met nul punten. Zondag volgen nog de 1.000 meter en de 3.000 meter superfinale.

Sjinkie Knegt pakte geen punten op de 1.500 meter.

Sjinkie Knegt pakte geen punten op de 1.500 meter.
Sjinkie Knegt pakte geen punten op de 1.500 meter.
Foto: Pro Shots

Twee straffen voor boze Knegt

Knegt beleefde een teleurstellende en frustrerende dag in de Sportboulevard. De wereldkampioen allround van 2015 kwam in zijn halve finale van de 1.500 meter vlak achter De Laat als tweede over de streep, maar hij moest zijn finaleplek inleveren vanwege een penalty voor het hinderen van de Kazach Adil Galiakhmetov.

Ook op de 500 meter lukte het Knegt niet om de finale te bereiken. De Fries ging in zijn halve finale onderuit en nam Hamelin mee in zijn val. De boze Knegt kreeg wederom een penalty. "De scheidsrechter is niet capabel om het WK te fluiten", fulmineerde de Fries bij de NOS. "Ik word hier gewoon zwaar benadeeld."

Bij de WK shorttrack telt een goudenmedaillewinnaar op een individuele afstand als officiële wereldkampioen. De belangrijkste titel van dit weekend gaat naar de winnaar van het allroundklassement na vier afstanden. Op de 1.500 en 500 meter van zaterdag en de 1.000 meter en 3.000 meter superfinale van zondag krijgt de top acht punten.

Bij de relay mogen de Nederlandse shorttrackers ook nog hopen op een wereldtitel. Met Knegt, De Laat, Jens van 't Wout en Daan Breeuwsma in de ploeg was Nederland de snelste in de tweede halve finale, waarmee een ticket voor de eindstrijd van zondag werd veroverd.