Suzanne Schulting heeft zaterdag bij de WK shorttrack in Dordrecht voor het eerst in haar carrière de wereldtitel op de 1.500 meter én de 500 meter veroverd. Voor WK-debutanten Xandra Velzeboer (1.500 meter) en Selma Poutsma (500 meter) waren er knappe bronzen medailles.

De 23-jarige Schulting is ook bij de WK in eigen land veel te sterk voor de concurrentie. Ze reed vrijdag en zaterdag acht individuele races en won die allemaal.

In de finale van de 1.500 meter nam de regerend wereldkampioene allround met nog vijf rondes te gaan de kop over van Velzeboer en ze ontwikkelde vervolgens zo'n hoog tempo, dat niemand haar meer kon inhalen. De Canadese Courtney Sarault eindigde als tweede en Velzeboer als derde.

Twee uur later rekende Schulting in de eindstrijd van de 500 meter af met de Italiaanse olympisch kampioene op deze afstand Arianna Fontana (zilver) en Poutsma (brons). Ze nam de wereldtitel op de kortste afstand over van Lara van Ruijven, die afgelopen zomer onverwacht overleed. "Het was mijn hoofddoel van dit seizoen om die titel in de ploeg te houden", zei Schulting bij de NOS.

In het algemeen klassement heeft Schulting een straatlengte voorsprong op de concurrentie. Met zondag nog de 1.000 meter en de 3.000 meter superfinale te gaan - en maximaal 68 punten te verdienen - heeft de Friezin 42 punten meer dan nummer twee Fontana (68 om 26).

Sarault staat derde met 24 punten. Nummer vier Poutsma (16 punten) en nummer vijf Velzeboer (15 punten) hebben ook nog volop zicht op een plek op het eindpodium.

Suzanne Schulting viert haar wereldtitel op de 1.500 meter met nummer drie Xandra Velzeboer.

Suzanne Schulting viert haar wereldtitel op de 1.500 meter met nummer drie Xandra Velzeboer.
Suzanne Schulting viert haar wereldtitel op de 1.500 meter met nummer drie Xandra Velzeboer.
Foto: Pro Shots

Schulting doet goede zaken in allroundklassement

Bij de WK shorttrack telt een goudenmedaillewinnaar op een individuele afstand als officiële wereldkampioen. De belangrijkste titel van dit weekend gaat naar de winnaar van het allroundklassement na vier afstanden.

Op de 1.500 en 500 meter van zaterdag en de 1.000 meter en 3.000 meter superfinale van zondag verdient de top acht punten.

Bij de vorige WK, twee jaar geleden in Sofia, ging de overall wereldtitel voor het eerst naar Schulting. Ze won in Bulgarije ook de 1.000 meter. Dat was het eerste WK-goud uit haar carrière. Inmiddels is de olympisch kampioene op de 1.000 meter ook drievoudig Europees kampioene allround.

Schulting mag ook nog hopen op een wereldtitel bij de relay. Later op de dag plaatste de Friezin zich met Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Poutsma als nummer één van de serie in de halve finale voor de eindstrijd, die zondag is.