Suzanne Schulting is overtuigend begonnen aan de WK shorttrack. De titelverdediger won vrijdag haar drie races en plaatste zich op alle afstanden voor de finalerondes van zaterdag en zondag. De andere vijf Nederlanders maakten ook geen fout in Dordrecht.

Op de eerste WK-dag is er traditioneel nog niks te winnen. In de heats stond alleen plaatsing voor de halve finales (1.500 meter) of kwartfinales (500 en 1.000 meter) op het spel.

Schulting begon met een bijzondere race, want ze zat op de 1.500 meter in een heat met Selma Poutsma en Xandra Velzeboer, de andere twee Nederlandse deelnemers in de Sportboulevard. Schulting won met een voorsprong van bijna een seconde op Poutsma, die zich net als nummer drie Velzeboer wel kwalificeerde voor de halve finales.

Op de 500 meter was Schulting in haar heat meer een seconde sneller dan de Russische Ekaterina Efremenkova, die als tweede eindigde. Minder dan een uur later won de Friezin ook haar race op de 1.000 meter. Daarin was Schulting een halve seconde rapper dan de Italiaanse Arianna Fontana, een van haar grootste concurrenten voor de wereldtitel.

Poutsma en Velzeboer werden beiden eerste in hun heat op de 500 meter en tweede op de 1.000 meter en mogen in het weekend ook op alle afstanden terugkomen voor de finalerondes.

Schulting werd twee jaar geleden in het Bulgaarse Sofia voor het eerst wereldkampioen. De WK van vorig jaar in Seoel werd afgelast vanwege de coronapandemie.

Sjinkie Knegt maakte geen fout op de eerste WK-dag.

Sjinkie Knegt maakte geen fout op de eerste WK-dag.
Sjinkie Knegt maakte geen fout op de eerste WK-dag.
Foto: ANP

Knegt door op alle afstanden

De Nederlandse mannen bleven 's middags ook foutloos. Itzhak de Laat werd op de 1.500 meter eerste in een heat waarin Sjinkie Knegt als tweede over de finish kwam. De winnaar van brons bij het EK van januari won ook zijn voorronde op de 500 meter en de 1.000 meter.

Knegt, de wereldkampioen van 2015, reed zich met een eerste plek op de 500 meter en een tweede plaats op de 1.000 meter eveneens op alle afstanden naar de finalerondes.

Hoogerwerf begon goed met een tweede plek op de 1.500 meter en een eerste plaats op zijn beste afstand, de 500 meter. De regerend Nederlands kampioen maakte het even spannend met een derde plek op de 1.000 meter, maar hij ging door als een van de twee tijdsnelsten.