Thomas Krol heeft zondag bij de WK afstanden in Heerenveen de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd, voor landgenoten Kjeld Nuis (zilver) en Patrick Roest (brons). Bij de vrouwen grepen Antoinette de Jong en Ireen Wüst naast de medailles en ging het goud verrassend naar de Noorse Ragne Wiklund.

Nuis kwam van de titelfavorieten als eerste in actie en zette met 1.44,11 de toon, maar de regerend olympisch kampioen zag dat Krol in de afsluitende rit een stukje sneller was: 1.43,75. Roest pakte op gepaste afstand het brons in 1.45,49 en de top vijf werd gecompleteerd door de Rus Sergey Trofimov en de Amerikaan Joey Mantia.

De 28-jarige Krol nam met zijn wereldtitel revanche voor zijn diskwalificatie op de 1.000 meter een dag eerder. De schaatser van Jumbo-Visma was de topfavoriet voor het goud op die afstand, maar hij startte twee keer vals.

Het is de tweede keer dat Krol zich wereldkampioen op de 1.500 meter mag noemen, na eerder succes in 2019. Hij bekroonde een sterk seizoen, waarin hij ook voor de eerste keer in zijn loopbaan de Europese sprinttitel veroverde.

Nuis, die mede als gevolg van een besmetting met het coronavirus een moeizame seizoensstart kende, werd onttroond als wereldkampioen op de 1.500 meter. De tweevoudig olympisch kampioen veroverde in 2017 en 2020 de wereldtitel op de schaatsmijl. Roest veroverde zijn eerste WK-medaille op de 1.500 meter.

Drievoudig wereldkampioen Denis Yuskov schitterde door afwezigheid op zijn favoriete afstand. De Rus kampt met een knieblessure en achtte zich daardoor niet fit genoeg om in Heerenveen mee te doen om de podiumplaatsen.

Thomas Krol greep op fraaie wijze naar de wereldtitel op de 1.500 meter.

Thomas Krol greep op fraaie wijze naar de wereldtitel op de 1.500 meter.
Thomas Krol greep op fraaie wijze naar de wereldtitel op de 1.500 meter.
Foto: Pro Shots

Wüst en De Jong grijpen verrassend naast eremetaal

Bij de vrouwen stuntte Wiklund door met een persoonlijk record van 1.54,61 goud te veroveren, voor Brittany Bowe (zilver) en Evgeniia Lalenkova (brons). Het twintigjarige talent is pas de tweede Noorse vrouw die een wereldtitel heeft veroverd bij het langebaanschaatsen.

Op de laatste twee wereldkampioenschappen afstanden ging het goud op de 1.500 meter nog naar Wüst, maar de Brabantse kwam dit keer in de slotrit tegen De Jong niet verder dan de vijfde tijd (1.55,88). Haar landgenote en tegenstander deed het iets beter, maar ook de tijd van De Jong (vierde in 1.55,36) was niet genoeg voor het podium.

Melissa Wijfje klokte met 1.56,31 de negende tijd. Het is voor het eerst sinds 2005 dat er geen Nederlandse vrouwen op het WK-podium van de 1.500 meter staan. De Jong pakte eerder in het toernooi nog wel goud op de 3 kilometer en ze veroverde samen met Wüst en Irene Schouten de wereldtitel op de ploegenachtervolging

Op de twee World Cups in Heerenveen van vorige maand was Bowe duidelijk de snelste op de 1.500 meter, maar de Amerikaanse kon zondag niet imponeren met 1.55,03. Die tijd was wel genoeg voor zilver, terwijl Lalenkova met 1.55,09 de bronzen medaille veiligstelde.

Ragne Wiklund zorgde voor een grote verrassing op de 1.500 meter bij de vrouwen.

Ragne Wiklund zorgde voor een grote verrassing op de 1.500 meter bij de vrouwen.
Ragne Wiklund zorgde voor een grote verrassing op de 1.500 meter bij de vrouwen.
Foto: Pro Shots