Henk Angenent hoopt zondag de Elfstedentocht opnieuw te voltooien. De 53-jarige Nederlander, de laatste winnaar van de 'tocht der tochten', vertrok rond 8.00 uur en is ondanks enkele wijzigingen in zijn schema nog altijd onderweg.

Angenent vertrok zondag met een klein gezelschap, onder wie zanger Syb van der Ploeg, uit start- en finishplaats Leeuwarden.

"Het zit al heel lang tussen mijn oren om het een keer te doen", zei Angenent voor vertrek in gesprek met de Leeuwarder Courant. "Het liefst een keer de echte, maar dat zit er dit keer niet in en we weten niet wanneer het wel gebeurt. Straks is het tien jaar later en weet je niet hoe je fysiek in je vel zit."

Op bepaalde plekken bleek het ijs niet dik genoeg. Aan het eind van de ochtend besloot het groepje van Angenent daarom bij Balk van het ijs te gaan en een stukje over te slaan.

Vanwege het slechte ijs en de avondklok zette Angenent rond 15.00 uur met de auto koers van Bolsward naar Dokkum. Harlingen en Franeker worden overgeslagen. "Het ijs schijnt die kant op heel slecht te zijn, dat moeten we accepteren. Ik heb wel zin in Dokkum en het verbaast me eerlijk gezegd dat we zo ver gekomen zijn", zei hij tegen de Leeuwarder Courant.

Angenent over Elfstedentocht: 'Hopelijk zijn we voor avondklok binnen'
113
Angenent over Elfstedentocht: 'Hopelijk zijn we voor avondklok binnen'

Elfstedentocht na 1997 niet meer verreden

De Nederlandse schaatsbond waarschuwt schaatsliefhebbers zondag dat het ijs niet overal even betrouwbaar is en vraagt ze de kwaliteit van het ijs goed in de gaten te houden. De KNSB roept mensen daarnaast op dicht bij huis te blijven.

Angenent won de Elfstedentocht in 1997 en daarna is de 'tocht der tochten' niet meer verreden. Niet eerder duurde het zo lang voordat er weer een nieuwe editie kon worden gehouden. Het oude record (8.070 dagen) werd in februari 2019 gebroken.

Afgelopen week werd vanwege de strenge en langdurige vorst voor het eerst in jaren kort gespeculeerd over een eventuele Elfstedentocht, maar de zogenoemde Elfstedenkoorts bleek niet meer dan ijdele hoop.

Naast dat het ijs waarschijnlijk niet overal dik genoeg is, sloot de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden een nieuwe editie al meerdere keren uit. De organisator acht het vanwege de coronacrisis "onmogelijk en onverantwoord" om een Elfstedentocht te organiseren.