Femke Kok is er vrijdag in Heerenveen niet in geslaagd om de eerste Nederlandse wereldkampioene ooit te worden op de 500 meter. Het toptalent werd tweede en moest het goud laten aan de Russische Angelina Golikova.

Kok nam het in de slotrit op tegen Jutta Leerdam en wist op dat moment dus al dat Golikova een snelle tijd van 37,14 seconden had gereden. Ze wist daar niet meer onderdoor te duiken en was met 37,28 ruim een tiende langzamer dan de winnares.

Leerdam kende geen vlekkeloze start en belandde daardoor net naast het podium. De Europees kampioen sprint eindigde met 37.61 op de ondankbare vierde plaats. Golikova's landgenote Olga Fatkulina legde met 37,45 beslag op het brons.

De andere Nederlandse deelnemer, Suzanne Schulting, raakte in de eerste bocht uit balans en werd mede daardoor met 38,75 veertiende. De shorttracktopper maakte dit seizoen regelmatig een uitstapje naar het langebaanschaatsen en plaatste zich eind december knap voor het eerst voor de WK afstanden.

Het podium van de 500 meter.

Het podium van de 500 meter.
Het podium van de 500 meter.
Foto: ANP

Kok topfavoriete op 500 meter

De pas twintigjarige Kok was misschien wel de topfavoriet. Ze won in de afgelopen weken alle vier de 500 meters bij de World Cups in Heerenveen, maar wist die lijn niet door te trekken in de belangrijkste wedstrijd.

Kok is wel de best presterende Nederlandse vrouw aller tijden op de 500 meter bij de WK afstanden. Marianne Timmer (1999), Annette Gerritsen (2008) en Thijsje Oenema (2012) pakten in het verleden een keer brons.

Nederland staat op vijf individuele medailles op deze WK afstanden. Antoinette de Jong (goud op 3.000 meter), Irene Schouten (brons op 3.000 meter), Patrick Roest (zilver op 5.000 meter) en Dai Dai N'tab (brons op 500 meter) gingen Kok voor.