Zo'n 150 marathonschaatsers hebben donderdag een coronatest ondergaan met het oog op een mogelijk NK op natuurijs. De KNSB is in afwachting van toestemming van het kabinet, maar besloot woensdag de schaatsers al te testen.

"Dat er een bubbel wordt gecreëerd, is een harde voorwaarde, daarom hebben we dit alvast geregeld", bevestigde een woordvoerder van de schaatsbond.

De KNSB had de ploegen opgedragen woensdag een lijst in te leveren van zes schaatsers en drie begeleiders die de zogenoemde bubbel ingaan. In totaal zijn donderdag zo'n tweehonderd tests uitgevoerd, bij onder meer 70 schaatsers en 75 schaatssters.

"Het zegt niets over het al dan niet doorgaan van een NK. Daarover hopen we zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen", aldus de woordvoerder, die nog geen locatie voor de mogelijke titelstrijd kon noemen. "We zijn een aantal locaties aan het bekijken."

Wanneer het NK er daadwerkelijk komt, zullen de deelnemers en begeleiders een nacht in een hotel worden ondergebracht. Daar zullen ze bij het inchecken opnieuw worden getest, waarna een dag later de wedstrijd volgt. Er is wel haast geboden; volgende week gaat het al dooien, zo luidt de weersvoorspelling.

Protocol ligt ter goedkeuring bij ministerie

Het hele protocol, opgesteld door organisator House of Sports en de KNSB, ligt nu ter goedkeuring bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Demissionair Mark Rutte meldde maandag dat een zogenoemde bubbel, zoals die gecreëerd is rond de langebaanwedstrijden van de afgelopen weken in Thialf, als voorbeeld zou moeten dienen.

De KNSB en het ministerie van VWS hebben op korte termijn overleg overleg met een aantal veiligheidsregio's. Volgens een woordvoerder van VWS valt op "redelijk korte termijn" een besluit.

"Aan de ene kant hebben we het sportvraagstuk: hoe kunnen we de topsportbubbel garanderen? Hoe veilig is het? De risico's op verspreiding van het coronavirus moeten minimaal zijn. Aan de andere kant heb je ook het veiligheidsvraagstuk. Hoe kunnen burgemeesters en veiligheidsregio's handhaven dat er geen publiek komt? Het gaat om het totaalplaatje. Als alles rond is, zou het eventueel kunnen.

De toestemming van het kabinet is nodig omdat marathonschaatsers afgelopen winter niet werden ingedeeld bij de topsporters die ondanks de coronamaatregelen konden blijven sporten. De marathoncompetitie ging daarom niet door, waardoor het voor de marathonteams een verloren seizoen was.

De hoop is nu gericht op een NK op natuurijs, de eerste sinds 2013. Christijn Groeneveld en Mariska Huisman veroverden toen de titel op het Veluwemeer.