De KNSB mag geen wedstrijden op natuurijs organiseren tijdens het winterweer dat vanaf komend weekend verwacht wordt. De schaatsbond had het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om toestemming gevraagd, maar krijgt die niet.

Marathonschaatsen is niet aangemerkt als topsport, waardoor het hele seizoen deze winter is afgelast. De KNSB ging er al vanuit dat wedstrijden op opgespoten natuurijsbanen niet door zouden kunnen gaan, maar had gehoopt dat wedstrijden op dichtgevroren plassen en vaarten met de juiste coronamaatregelen wellicht wél zouden mogen.

Demissionair premier Mark Rutte maakte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerrraad bekend dat die uitzondering er niet komt. De KNSB laat weten begrip te hebben voor dat besluit.

"We hebben een enorme passie voor de schaatssport, zeker als er natuurijs in aantocht is. Maar wij zien uiteraard ook het grotere belang van de volksgezondheid en de noodzaak om deze coronapandemie zo snel mogelijk een halt toe te roepen", zegt technisch directeur Remy de Wit.

Vanaf zondag worden in grote delen van Nederland enkele vorstdagen voorspelt. Daarbij kan de temperatuur overdag dalen tot -6 graden. Het is voor schaatsliefhebbers wel mogelijk om gebruik te maken van schaatsbanen, zolang de coronaregels worden nageleefd. Alleen het organiseren van wedstrijden is niet toegestaan.

Het laatste NK op natuurijs vond plaats in 2013 op het Veluwemeer. Christijn Groeneveld won destijds bij de mannen en Mariska Huisman zegevierde bij de vrouwen.