Cho Jae-beom, een voormalig coach van de Zuid-Koreaanse shorttrackers, is donderdag veroordeeld tot 10,5 jaar cel. Cho is schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van olympisch kampioene Shim Suk-hee.

De nu 23-jarige Shim klaagde haar coach in januari 2019 aan en zei jarenlang misbruikt te zijn. De rechtbank van Suwon concludeerde dat ze op minderjarige leeftijd al werd misbruikt en legde Cho een gevangenisstraf op.

"De verdachte pleegde gewelddadig seksueel misbruik en profiteerde ervan dat het slachtoffer zich niet kon verzetten", oordeelde de rechtbank volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Cho, die het misbruik altijd heeft ontkend, kreeg begin 2019 al een gevangenisstraf van achttien maanden wegens fysieke intimidatie. Met zijn nieuwe straf meegerekend moet hij twaalf jaar de cel in.

Shim heeft een status als topshorttrackster. Bij de Winterspelen van 2014 pakte ze goud op de relay, zilver op de 1.500 meter en brons op de 1.000 meter. Bij de Spelen van 2018 was er opnieuw goud op de aflossing. Ook pakte ze in de afgelopen jaren een flink aantal WK-medailles.