Suzanne Schulting heeft weer een concurrente minder bij de EK shorttrack over anderhalve week in Gdansk. De Britse ploeg, met daarin tweevoudig Europees kampioene Elise Christie, meldde zich dinsdag af voor het toernooi.

De Britten zouden met acht shorttrackers meedoen aan de EK in de Poolse stad, maar vanwege de coronaperikelen en de reisrestricties ziet de Britse bond geen mogelijkheden om naar Gdansk te gaan.

"Hoewel we er heel veel tijd en energie in hebben gestopt om de selectie daar te krijgen, is het vanwege het extreem kleine aantal vluchten en de constant veranderende internationale regels te moeilijk geworden", schrijft de bond in een verklaring.

Eerder meldde de Italiaanse Arianna Fontana zich al af voor het Europese titeltoernooi. Fontana eindigde vorig jaar bij de EK in Debrecen in het algemeen klassement als tweede achter Schulting, die haar Europese titel prolongeerde. De dertigjarige Italiaanse, die 28 gouden EK-medailles pakte en bij de Spelen van 2018 in Pyeonchang olympisch kampioene werd op de 500 meter, wil in de aanloop naar de WK in maart in Dordrecht niet het risico lopen dat ze besmet raakt met het coronavirus.

Suzanne Schulting tijdens het EK van 2019 met links Elise Christie.

Suzanne Schulting tijdens het EK van 2019 met links Elise Christie.
Suzanne Schulting tijdens het EK van 2019 met links Elise Christie.
Foto: Pro Shots

'Iedereen heeft zo hard gewerkt'

Christie, de wereldkampioene van 2017, had wel graag naar Gdansk gewild. "Na een zwaar jaar moeten we ons nu met pijn in het hart afmelden voor de EK", zegt Christie, de Europees allroundkampioene van 2015 en 2016.

"Iedereen heeft zo hard gewerkt, het team heeft zich enorm verbeterd. We zijn er kapot van. Maar onze gezondheid en veiligheid staan voorop."

Nederland gaat wel met een volledige ploeg naar Gdansk. De selectie bestaat uit Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Rianne de Vries, Georgie Dalrymple, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Jens van 't Wout en Friso Emons.