Kjeld Nuis heeft zich maandag op de 1.000 meter niet geplaatst voor de WK afstanden. De olympisch kampioen hield een bocht niet en mist ook het EK sprint. De WK-tickets op de kilometer gaan naar Thomas Krol, Kai Verbij en de verrassende Wesly Dijs. Hein Otterspeer werd weer eens vierde.

Nuis raakte in onbalans in de eerste binnenbocht van zijn eerste volle ronde, de bocht met de hoogste snelheid op de 1.000 meter. De schaatser van Team Reggeborgh, die op de 1.500 meter wel naar de WK mag, bleef wonderwel nog net overeind, maar besloot direct niet meer verder te rijden.

Krol maakte twee ritten later indruk door met 1.07,36 de snelste tijd van de dag te noteren. Verbij eindigde in 1.07,81 als tweede en Dijs mag door een persoonlijk record (1.08,23) als nummer drie naar de WK afstanden (11-14 februari).

Otterspeer, die vorige maand nog Nederlands sprintkampioen werd, zette net als op de 500 meter van vrijdag de vierde tijd neer (1.08,34). Daardoor mag de ervaren sprinter van Jumbo-Visma niet naar de WK. Hij plaatste zich net als Dai Dai N'tab (vijfde in 1.08,39) wel voor de twee wereldbekers in januari.

Voor het EK sprint (16-17 januari) werd er gekeken naar een klassement over de snelste 500 meter en de 1.000 meter. Verbij en Krol eindigden daarin op de eerste twee plaatsen en mogen samen met Otterspeer naar het Europees kampioenschap in Thialf.

Koen Verweij, die twee weken geleden te maken kreeg met een blaasontsteking, kwam niet verder dan de dertiende tijd (1.09,22). Zijn seizoen zit er waarschijnlijk nu al op.