Vijfvoudig Europees kampioen Ireen Wüst en tienvoudig Europees kampioen Sven Kramer hebben zich zondag bij het WK-kwalificatietoernooi niet weten te plaatsen voor het EK allround van volgende maand in Heerenveen. Daarmee beleeft het toernooi een primeur, want sinds hun debuut in 2005 kwam het nooit voor dat beide veelvoudig kampioenen ontbraken in de Europese titelstrijd.

Wüst had in de top twee moeten eindigen in een klassementje van de 1.500 meter van zaterdag en de 3 kilometer van zondag, maar ze werd slechts vierde achter Irene Schouten, Joy Beune en Melissa Wijfje.

De 34-jarige Wüst eindigde op de 1.500 meter nog als tweede achter Antoinette de Jong, die als Nederlands kampioen al zeker was van het EK. Op de 3 kilometer werd Wüst, die tijdens haar rit last kreeg van migraine, in 4.03,53 slechts achtste, waardoor ze niet mag meedoen aan het Europees kampioenschap.

Wüst verliet na haar race direct het stadion en keerde zonder met de pers te praten terug naar haar hotel. Schouten en Beune pakten de laatste twee tickets. Het verschil tussen Beune en Wijfje was maar 0,003 punten.

Kramer verspeelde zijn EK-ticket zondag op de 1.500 meter. De Fries, zaterdag tweede achter Patrick Roest op de 5 kilometer, eindigde op de schaatsmijl slechts als zeventiende.

Marcel Bosker en de verrassende Marwin Talsma deden het beter dan Kramer in het klassementje over de 1.500 en 5.000 meter en mogen samen met Nederlands kampioen Roest naar het EK allround.

Een balende Sven Kramer in Thialf.

Een balende Sven Kramer in Thialf.
Een balende Sven Kramer in Thialf.
Foto: Pro Shots

Eerste keer ooit dat Wüst EK mist

Sinds Kramer en Wüst in 2005 hun debuut maakten op het EK allround, kwam het nooit voor dat ze allebei ontbraken op het toernooi. Dat komt met name door Wüst, die sinds haar debuut altijd aan de start stond.

In veertien optredens was de inmiddels 34-jarige Wüst vijf keer de beste (in 2008, 2013, 2014, 2015 en 2017), terwijl ze ook nog eens vier keer zilver en twee keer brons pakte. In 2018 en 2020 werd er geen EK allround georganiseerd.

De eveneens 34-jarige Kramer miste sinds zijn vuurdoop in 2005 slechts twee edities. De tienvoudig kampioen deed in 2011 niet mee vanwege een blessure die hem het hele jaar aan de kant hield. In 2014 sloeg hij het EK allround over met het oog op de Olympische Spelen in Sotsji.