Patrick Roest heeft zaterdag bij het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen het baanrecord op de 5.000 meter verbeterd. De wereldkampioen allround kwam in Thialf tot 6.08,21. Ook Sven Kramer en Jorrit Bergsma plaatsten zich op de 5 kilometer voor de WK afstanden.

Roest zette veruit de snelste tijd neer. De 25-jarige schaatser van Jumbo-Visma was 71 honderdsten sneller dan zijn eigen baanrecord, waarmee hij begin dit jaar het goud voor zich opeiste bij de EK afstanden.

Kramer, die in februari op de laatste WK afstanden vlak achter Ted-Jan Bloemen tweede werd op de 5.000 meter, was met 6.12,57 goed voor de tweede tijd bij het WK-kwalificatietoernooi.

Jorrit Bergsma realiseerde met 6.13,82 de derde tijd en hield Marwin Talsma net van een WK-ticket af. Talsma was slechts drie honderdsten langzamer dan Bergsma.

Nederland is nog niet helemaal zeker van de derde startplek op de 5 kilometer bij de WK afstanden. Die moet worden veiliggesteld bij de wereldbekers in januari. Normaal gesproken moet dat geen probleem vormen voor de Nederlandse stayers.

Sven Kramer zette de tweede tijd neer.

Sven Kramer zette de tweede tijd neer.
Sven Kramer zette de tweede tijd neer.
Foto: Pro Shots

Blokhuijsen stelt flink teleur

Wel verzekerde Talsma zich net als de top drie van deelname aan de de enige twee wereldbekers van dit seizoen (22-24 januari en 29-31 januari). Marcel Bosker reed met 6.14,04 de vijfde tijd en gaat ook naar de World Cups in Heerenveen.

Jan Blokhuijsen stelde flink teleur. De 31-jarige Noord-Hollander kwam met 6.26,13 niet verder dan de dertiende tijd.

Er wordt bij het kwalificatietoernooi ook een klassementje gemaakt van de 5.000 meter en de 1.500 meter van zondag. De top twee uit deze rangschikking mag naar het EK allround (16-17 januari). Roest is als Nederlands kampioen al zeker van een ticket voor het toernooi in Thialf.