Kjeld Nuis was zaterdag geëmotioneerd na de eerste 500 meter van het NK sprint. De titelverdediger hinderde ploeggenoot Ronald Mulder op de kruising, waardoor hij zelf gediskwalificeerd werd en Mulder een snelle tijd kon vergeten.

"Dit is superzielig voor Ronald", zei Nuis met tranen in zijn ogen in een eerste reactie bij de NOS. "Hij mag de 500 meter overrijden, maar dat is een schrale troost. Ronald is eindelijk weer fit en dan verpest ik het. Dit mag niet gebeuren. Ronald zei: 'Dit is voor jou net zo shit.' Maar dat is niet zo en vindt hij zelf ook niet echt."

Nuis opende ruim vier tienden langzamer dan Mulder, die uitstekend begon met 9,61. Daardoor zaten de twee schaatsers van Team Reggeborgh naast elkaar op de kruising, waar Mulder vanuit de buitenbocht voorrang had. Nuis ging echter meteen naar buiten, waardoor Mulder overeind moest komen en niet meer vol kon doorschaatsen.

"Ik ben misschien wel te lang bezig geweest met onze rit", aldus Nuis. "Toen ik de loting zag, wist ik dat het lastig zou worden, want Ronald is heel snel en ik vind de eerste 100 meter moeilijk."

Ronald Mulder (rechts) en Kjeld Nuis balen na de eerste 500 meter. (Foto: ANP)

Mulder leek vorig seizoen op weg naar de titel

Mulder reed een half uurtje later nog een 500 meter en met een tijd van 34,86 eindigde hij knap als derde, op slechts zeven honderdsten van winnaar Dai Dai N'tab.

Na een zeer korte rustperiode reed Mulder echter een matige 1.000 meter (elfde in 1.10,49) en zakte de kampioen van vier jaar geleden naar de zesde plek in het klassement, waardoor zijn kansen op de titel zijn verkeken.

Het is zo voor het tweede seizoen op rij dat Mulder een ongelukkig NK sprint beleeft. In januari leek hij op weg naar goud, tot hij op de 500 meter op een blokje stond en viel. De titel ging daardoor naar Nuis.

"Daarom schiet ik nu ook vol", zei Nuis zaterdag. "Ronald had vorig jaar gewonnen als hij niet op dat blokje was gaan staan. En nu was hij ook kanshebber."