Luchtvaartmaatschappij easyJet stopt na twee jaar met de sponsoring van de schaatsploeg van coach Jillert Anema en toppers Jorrit Bergsma en Irene Schouten.

EasyJet was sinds augustus 2018 hoofdsponsor van het team en tekende vorig jaar een contract met de intentie om door te gaan tot en met de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.

"Door het ongekende effect dat de coronacrisis heeft gehad op de luchtvaartsector, hebben we helaas moeten besluiten onze sponsoring van het schaatsteam niet te verlengen voor het komende seizoen", zegt Stephanie Doggen, woordvoerder van easyJet, dinsdag tegen schaatsen.nl.

De ploeg van Anema hield al rekening met dit scenario en kreeg vorige maand de verzekering van Royal A-ware, Interfarms en ZuiZ, de drie sponsoren van het marathonteam, dat zij ervoor zullen zorgen dat de ploeg komend seizoen kan blijven bestaan.

"We hebben de begroting helemaal aangepast op het mogelijke stoppen van easyJet", zegt teammanager Jos Vaessen tegen NU.nl. "A-ware heeft ons extra geholpen en de schaatsers en de staf hebben ook behoorlijk wat ingeleverd. Het is allemaal wat minder, maar voor komend seizoen hebben we alles voor elkaar."

Samenstelling ploeg van Jillert Anema

  • Mannen: Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga, Jordy Harink, Bob de Vries, Crispijn Ariëns, Sjoerd den Hertog, Victor Ramler
  • Vrouwen: Irene Schouten, Elisa Dul, Marijke Groenewoud, Carien Kleibeuker, Kelly Schouten, Maaike Verweij

'Schaatsers blijven gesteund in olympische droom'

Gevolg is wel dat de ploeg primair een marathonteam zal zijn en dat er minder te besteden is voor het programma voor het langebaanschaatsen.

"We kunnen met de huidige begroting goed meedoen in het marathonschaatsen en voor de olympiërs (Bergsma, Schouten, Elisa Dul en mogelijk Marijke Groenewoud, red.) is er een extra bedrag beschikbaar", aldus Vaessen. "Jillert denk dat het op die manier goed kan."

"We moeten goed opletten wat we met onze middelen doen, maar we blijven vol inzetten op de mogelijkheden voor de olympiërs. Die droom willen we niet afpakken."

Het team gaat proberen om sponsoren te vinden die bijvoorbeeld een trainingskamp voor de langebaanschaatsers willen bekostigen. En voor het olympische seizoen 2021/2022 hoopt de ploeg op een nieuwe hoofdsponsor. "We moeten aan de bak", zegt Vaessen.

Bergsma werd namens Team easyJet in 2019 wereldkampioen op de 10 kilometer en dit jaar wereldkampioen op de massastart. Schouten pakte vorig jaar WK-goud op de massastart.