Douwe de Vries heeft een punt achter zijn lange schaatsloopbaan gezet. De 37-jarige allrounder van Jumbo-Visma heeft moeite om het leven als topsporter nog op te brengen en vindt het mooi geweest.

"Tijdens twee van de laatste drie seizoenen was ik een flink aantal keren ziek en ik voel dat ik een beetje aan de limiet van mijn lichamelijke capaciteit zit. Mijn leeftijd speelt daarin misschien ook wel een rol", verklaart De Vries donderdag op de site van zijn ploeg.

"Het afgelopen seizoen is voor mij een beetje teleurstellend verlopen. Op de laatste twee weken na, waarin ik wereldkampioen werd op de ploegachtervolging en twee persoonlijke records noteerde. Ik merk dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat als voorheen."

De Vries reed begin deze eeuw vooral marathons en ging in het seizoen 2011/2012 voor een langebaancarrière. Hij beleefde in 2015 individueel zijn grootste succes met een bronzen medaille op de 5.000 meter bij de WK afstanden. Op de ploegachtervolging werd hij met Nederland vijf keer wereldkampioen.

Douwe de Vries (zittend links) met de gouden achtervolgingsploeg bij de WK afstanden vorige maand in Salt Lake City. (Foto: Pro Shots)

De Vries werd vorig jaar nationaal kampioen

Vorig jaar bekroonde de Fries een sterk seizoen - hij noteerde liefst acht persoonlijke records - met de nationale titel allround in Heerenveen, al waren daar veel rijders afwezig. Op de 'Adelskalender', de ranglijst aller tijden op de grote vierkamp wat betreft persoonlijke records, is hij de nummer twaalf.

De Vries zal niet verdwijnen uit het schaatsen; hij blijft in de komende drie seizoenen aan als atletenvertegenwoordiger. "Ik zal nauw betrokken blijven bij de sport en contact onderhouden met zowel de nationale als internationale schaatsers. Ook zal ik me bijvoorbeeld bezighouden met samenstellen van de schaatskalender."