Patrick Roest ligt halverwege het WK allround in Hamar op koers voor zijn derde opeenvolgende wereldtitel. De titelverdediger legde zaterdag met een sterke 5 kilometer een stevig fundament. Sven Kramer haakte af na een slechte eerste dag. In het vrouwentoernooi staat Ireen Wüst er uitstekend voor in de jacht op haar zevende wereldtitel.

Roest was op de 5 kilometer in een puike tijd van 6.14,35 met afstand de sterkste en liet daarmee zien dat hij zijn teleurstellende optreden op de WK afstanden verwerkt lijkt te hebben. De beste stayer van dit seizoen zakte twee weken geleden in Salt Lake City finaal door het ijs en pakte geen enkele medaille.

Kramer begon het toernooi na een week met vervelende privéomstandigheden en dat had invloed op zijn prestaties. De negenvoudig wereldkampioen sloot de dag af als nummer twaalf van het klassement na een belabberde eerste dag, waarop hij negentiende (37,49) werd op de 500 meter en slechts negende (6.25,54) op zijn geliefde 5.000 meter. Hij trok zich vervolgens terug.

Sverre Lunde Pedersen is daarom de voornaamste uitdager van Roest. De Noorse publiekslieveling presteerde van de titelkandidaten het best op de 500 meter (vijfde met 36,37) en rekende in een direct duel op de 5.000 meter gedecideerd af met Kramer. Zijn tijd van 6.19,40 bracht hem naar de tweede plek achter Roest, een positie die hij ook bekleedt in het klassement.

Jan Blokhuijsen reed een enigszins anonieme eerste dag, met een achtste plaats op de 500 meter en een zevende plek op de 5 kilometer. In het klassement bekleedt hij de vierde plaats.

Eerder op zaterdag won Seitaro Ichinohe de 500 meterin een persoonlijk record van 36,17. De Japanner reed met 6.24,63 vervolgens een degelijke 5 kilometer (achtste) en mag als nummer drie van het klassement nog hopen op een medaille.

Ireen Wüst is hard op weg naar haar zevende wereldtitel allround. (Foto: Pro Shots)

Wüst slaat gat met concurrentie

Wüst eindigde in het Vikingskipet op de 500 meter (38,96) als vierde en werd derde op de 3.000 meter (4.02,60). Dat was ruim genoeg voor de 33-jarige Brabantse om haar concurrentie voor de titel op afstand te zetten.

Melissa Wijfje beleefde een uitstekend debuut op het WK allround. De 24-jarige Zuid-Hollandse hield op de kortste afstand de schade beperkt (zesde met 39,15) en werd vlak achter Wüst vierde op de drie kilometer in 4.02,81. Daardoor staat ze achter Wüst en de Canadese Ivanie Blondin halverwege derde in het klassement.

Regerend Europees kampioene Antoinette de Jong begon teleurstellend aan het WK. De nummer drie van vorig jaar werd slechts twaalfde op de 500 meter (39,39) en vijfde op de 3.000 meter (4.03,40). De Jong begint zondag als de nummer vier van het klassement aan dag twee.

Titelverdedigster Martina Sábliková pakte op de door haar gewonnen drie kilometer slechts zeven tienden (4.01,89) terug op Wüst, bij lange na niet genoeg om haar opgelopen schade op de 500 meter (achttiende in 40,30) te repareren. De Tsjechische, die jaagt op een evenaring van de zes wereldtitels allround van Wüst, vindt haar naam halverwege het toernooi pas terug op de tiende plaats.

Wüst heeft zondag op de 1.500 meter, de afstand waarop ze twee weken geleden wereldkampioen werd in Salt Lake City, 0,66 voorsprong op Blondin en 0,68 op Wijfje. De achterstand van De Jong (1,69) en Sábliková (3,67) is nog veel groter