Sjinkie Knegt heeft zaterdag bij de wereldbekerfinale in Dordrecht zijn rentree op een individueel nummer opgeluisterd met de zege in de B-finale van de 1.500 meter. Suzanne Schulting veroverde goud op de langste afstand en Itzhak de Laat eindigde ondanks een valpartij met brons op de 1.000 meter.

Knegt eindigde in zijn halve finale op de derde plaats, terwijl de twee besten later op zaterdag in de finale uitkomen. De heat werd stilgelegd nadat in korte tijd vier schaatsers, onder wie Knegt, ten val waren gekomen. Er volgde een herstart, waarbij Knegt de Zuid-Koreaan Lee June-seo en de Canadees Steven Dubois voor moest laten gaan.

In de finale kwam Lee juichend over de streep, maar hij werd in de laatste meter geklopt door zijn landgenoot Park Ji-won. Die schreef ook het eindklassement op de 1.500 meter van de wereldbeker op zijn naam.

Knegt toonde zich erg blij met zijn zege in de B-finale. De dertigjarige Fries rekende af met landgenoten Sven Roes, Friso Emons en de Japanner Keita Watanabe.

Het publiek in Dordrecht beloonde Knegt met een luid applaus. Het was zijn eerste individuele wedstrijd sinds hij ruim een jaar geleden ernstige brandwonden opliep. Vrijdag maakte de dertigjarige Fries al zijn rentree in de relay.

Knegt: 'Heb laten zien dat ik mijn streken nog niet verleerd ben'
175
Knegt: 'Heb laten zien dat ik mijn streken nog niet verleerd ben'

Schulting pakt op imponerende wijze goud op 1.500 meter

Schulting veroverde op onnavolgbare wijze goud op de 1.500 meter. Bij het ingaan van de laatste ronde had de 22-jarige Friezin een ruime achterstand op Kim Ji-Yoo, maar ze wist haar schaats nog net voor de Zuid-Koreaanse over de finish te drukken.

De olympisch kampioen op de 1.000 meter wist in Dordrecht drie Zuid-Koreaanse vrouwen voor te blijven. Schulting won net als vorig jaar het eindklassement in de wereldbeker op de 1.500 meter.

Xandra Velzeboer wist zich net niet te plaatsen voor de finale op dezelfde afstand. De negentienjarige Culemborgse moest in haar heat de Koreaanse Kim Ji-yoo en Noh Ah-rum voorlaten en kwam als derde over de streep.

Knegt in actie in Dordrecht. (Foto: Pro Shots)

De Laat pakt ondanks val brons op 1.000 meter

De Laat zorgde voor de derde Nederlandse individuele medaille op zaterdag. De 25-jarige Fries kwam ten val in de finale van de 1.000 meter, maar eindigde door een straf voor de Zuid-Koreaan In Wook Park alsnog op de derde plek. Voor De Laat is het de eerste wereldbekermedaille uit zijn loopbaan.

Op de 1.000 meter bij de vrouwen eindigde Lara van Ruijven als vijfde en laatste in finale. Eerder op dag kwam ze zowel de kwartfinale als de halve finale als eerste over de streep.

In de finale ging Van Ruijven vroeg op kop rijden, maar ze kon die leidende positie niet vasthouden. De zege ging naar Lee Bin-yu uit Zuid-Korea.

Op de relay bereikten de Nederlandse vrouwen overtuigend de finale. Schulting, Van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries stelden in de halve eindstrijd de eerste plek veilig, voor Canada en Japan. De finale op zondag gaat tussen Nederland, Canada, Rusland en Zuid-Korea.

Ook de mannen - De Laat, Knegt, Daan Breeuwsma en Sven Roes - mogen zich opmaken voor de strijd om de medailles. In een sterk bezette tweede heat eindigde Nederland als tweede achter de Zuid-Koreanen en voor Rusland. Ook Canada en China plaatsten zich voor de finale.

Itzhak de Laat baalt van zijn val in de finale van de 1.000 meter. (Foto: Pro Shots)