Jouke Hoogeveen en Manon Kamminga hebben zaterdag de Nederlandse titel marathonschaatsen op natuurijs veroverd. De 41-jarige Noord-Hollander en de 27-jarige Friezin waren de beste op de Oostenrijkse Weissensee.

Hoogeveen maakte in de race over 150 kilometer onder zware weersomstandigheden indruk met een fraaie demarrage. Hij ging er voor het ingaan van de slotronde alleen vandoor en kwam met ruime voorsprong solo over de finish.

Op liefst een minuut achterstand van Hoogeveen legde Gary Hekman in een spannende sprint-a-deux ten koste van titelverdediger Mart Bruggink (derde) beslag op het zilver.

Hoogeveen is de oudste Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs ooit. De routinier van Bouwselect was in het verleden al wel een paar keer dicht bij het goud, maar greep er telkens naast.

"Ik zit er al zo lang op te wachten. Ik wist dat ik een keer kon winnen", zei Hoogeveen tegen Schaatsen.nl. "Ik ben vandaag een paar keer gevallen, maar ik ben het blijven proberen."

Kamminga wint opnieuw

Bij de vrouwen zegevierde Kamminga net als donderdag, toen zij de winst kreeg toebedeeld in de Aart Koopmans Memorial. Ook die race werd op de Weissensee verreden.

Kamminga werd toen tweede, maar de jury nam Marijke Groenewoud de zege af. Zaterdag kwam ze wel gewoon als eerste over de meet. De rijdster van A6.nl liet in de sprint na 100 kilometer Anne Tauber en Merel Bosma achter zich.

De omstreden zege van donderdag speelde zaterdag volgens Kamminga geen rol meer. "Ik schaats voor mijn plezier en heb het machtig mooi met mijn team", zei ze tegen Schaatsen.nl. "Aan het begin van het seizoen werden door de ploeg mijn doelen gevraagd. Mijn doel was om een titel te pakken en dit was de laatste die er dit seizoen nog te winnen was."

Het NK marathonschaatsen op natuurijs wordt bijna ieder jaar verreden op de Weissensee. De laatste keer dat het plaatsvond in Nederland was in 2013, toen Christijn Groeneveld en Mariska Huisman zegevierden op het Veluwemeer.