Suzanne Schulting heeft zich vrijdag bij de EK shorttrack op alle afstanden voor de finalerondes geplaatst. Bijna alle Nederlanders kenden een foutloze eerste dag op het toernooi in het Hongaarse Debrecen.

Schulting plaatste zich op de 1.500 meter net als Yara van Kerkhof voor de halve finales, die zaterdag op het programma staan. Zij bereikten op de 500 meter en 1.000 meter de kwartfinales. Lara van Ruijven was succesvol op die laatste twee afstanden, maar mist door een val de halve finales van de 1.500 meter

Op de relay plaatsten de Nederlandse vrouwen zich met overmacht voor de halve finales. Behalve Schulting, Van Ruijven en Van Kerkhof maakte ook Rianne de Vries deel uit van de Nederlandse ploeg.

"De kop is er nu af en ik heb alles onder controle", zei een tevreden Schulting tegen de NOS. "Als ik kijk naar de kwaliteit die ik op het ijs lever, ben ik daar heel blij mee. Ik rijd met souplesse en de rondetijden komen makkelijk. Ik heb veel vertrouwen uit deze dag gehaald."

De Laat en Breeuwsma door op alle afstanden

Bij de mannen plaatsten Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat zich op de drie individuele afstanden voor de volgende rondes. Samen met Dylan Hoogerwerf en Sven Roes bereikten zij ook de halve finales van de relay.

Sjinkie Knegt werd niet geselecteerd voor de EK. De meest succesvolle Nederlandse shorttracker ooit had zelf graag willen deelnemen, maar bondscoach Jeroen Otter acht hem nog niet fit genoeg nadat hij vorig jaar met ernstige brandwonden in het ziekenhuis belandde.

Vorig jaar bij de EK shorttrack in Dordrecht kroonde Schulting zich tot Europees kampioen en won ze daarnaast goud op de 1.500 meter en met de relay. Daarnaast wonnen de mannen vorig jaar zilver op de relay en pakte Van Ruijven brons op de 500 meter.