Jutta Leerdam heeft zondag op de slotdag van de EK afstanden in Heerenveen haar eerste Europese titel veroverd. De 21-jarige schaatsster won de 1.000 meter in een persoonlijk record. Bij de mannen zegevierde de Rus Pavel Kulizhnikov in een baanrecord.

Leerdam, de nationaal kampioene op de 1.000 meter bij de vrouwen, noteerde een tijd van 1.13,67, een kleine halve seconde boven het baanrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe. Daarmee bleef ze het Russische duo Daria Kachanova (zilver in 1.13,90) en Yekaterina Shikhova (brons in 1.14,48) voor.

Bij de mannen was de tijd van Kulizhnikov te machtig voor Thomas Krol, Kai Verbij en Dai Dai Ntab. De Rus dook met 1.07,09 ruim een halve seconde onder het baanrecord in Heerenveen, dat in handen was van Kjeld Nuis. Kulizhnikov verbrak bovendien het wereldrecord op een baan op zeeniveau (Verbij in 2019: 1.07,48).

Krol, die vrijdag nog een Europese titel veroverde op de 1.500 meter, greep het zilver met 1.07,82. Het brons was voor regerend wereldkampioen Verbij (1.08,38). Dai Dai Ntab behaalde een knappe zesde plaats (1.08,92).

Krol na zilver op 1.000 meter: 'Alle lof voor die ontketende Rus'
185
Krol na zilver op 1.000 meter: 'Alle lof voor die ontketende Rus'

Eerste internationale titel voor Leerdam

Letitia de Jong viel op de 1.000 meter bij de vrouwen met 1.14,64 net buiten de medailles. Ze werd vierde. Ireen Wüst, die zich vrijdag tot Europees kampioene kroonde op de 1.500 meter, eindigde als vijfde in 1.14,81.

Leerdam meldde zich vrijdag en zaterdag vanwege een blessure nog af voor de teamsprint en de 500 meter. Ze kampte met een verrekking aan haar lies. Leerdam liet na afloop van haar gewonnen 1.000 meter weten dat er een risico was om de blessure te verergeren, maar dat ze in haar huidige vorm wilde rijden.

De eerste Europese titel is voor Leerdam ook de eerste internationale titel in haar loopbaan. De Zuid-Hollandse greep een jaar geleden zilver op de 1.000 meter bij het EK sprint, maar moest zich in het algemeen klassement tevredenstellen met de vierde plaats. Pas eind vorig jaar imponeerde Leerdam. Ze greep op de NK afstanden een dubbelslag met overwinningen op de 500 meter en de 1.000 meter.

Gechoqueerde Leerdam kan EK-titel 1.000 meter niet geloven
152
Gechoqueerde Leerdam kan EK-titel 1.000 meter niet geloven

Ter Mors en Nuis ontbraken in Heerenveen

Jorien ter Mors was de grote afwezige op de 1.000 meter bij de vrouwen. De regerend olympisch kampioene werd tijdens de NK afstanden gediskwalificeerd op de sprintafstand na twee valse starts in haar rit tegen Wüst. De NK afstanden gold als plaatsingstoernooi voor de WK en EK afstanden.

Bij de mannen was regerend olympisch kampioen Nuis niet van de partij. De 30-jarige schaatser miste de NK afstanden vanwege de naweeën van een griep. Nuis kreeg van de schaatsbond bij uitzondering een veelbesproken aanwijsplek voor de WK afstanden, maar Ntab mocht als nummer drie op de NK wel afreizen naar de EK.

Jutta Leerdam op de hoogste trede van het podium met Daria Kachanova (zilver) en Yekaterina Shikhova (brons). (Foto: Pro Shots)