Kai Verbij is zondag als tweede geëindigd op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano. De 25-jarige Leiderdorper hoefde alleen Pavel Kulizhnikov voor zich te dulden. Hein Otterspeer pakte het brons.

Kulizhnikov, die dit seizoen nog niet in actie kwam en daardoor als eerste moest rijden, dook met 1.08,45 een honderdste onder het baanrecord, dat op naam stond van Kjeld Nuis. Vervolgens zag hij hoe iedereen zich stukbeet op die tijd.

Verbij en Otterspeer waren de enige andere twee schaatsers die onder de 1.09 bleven op de kilometer. Otterspeer zette in de derde rit 1.08,95 op de klok en zag Verbij zich in de achtste rit tussen hem en Kulizhnikov in rijden (1.08,67).

Lennart Velema eindigde met 1.09,16 als zevende, Dai Dai Ntab stelde teleur met de veertiende plaats in 1.10.19.

Verbij neemt door zijn tweede plek wel de leidende positie in het klassement over van Thomas Krol. De rijder van Jumbo-Visma sloeg net als zijn teamgenoten de wereldbekerwedstrijden in Nagano over.

Op de 5.000 meter profiteerde Danila Semerikov van de afwezigheid van Nederlandse deelnemers. De Rus was met 6.18,60 negen honderdsten sneller dan de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Alexander Rumyantsev troefde wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen af in de strijd om het brons.

Sanneke de Neeling kwam op de 500 meter niet in de buurt van de medailles. (Foto: Pro Shots)

Nederlandse vrouwen ver verwijderd van podium op 500 meter

Op de tweede 500 meter voor vrouwen pakte Angelina Golikova het goud. De Russin werd vrijdag op de eerste omloop tweede, maar was nu in 37,24 de snelste. Ze troefde regerend wereldkampioen Vanessa Herzog (37,45) en winnares van de eerste omloop Nao Kodaira (37,50) af.

De Nederlandse vrouwen kwamen niet in de buurt van de medailles op de kortste sprintafstand. Sanneke de Neeling, die zaterdag op de 1.000 meter nog verrassend brons won, was met 38,15 de snelste landgenote op plek tien. Michelle de Jong eindigde met 38,44 als veertiende, Dione Voskamp werd in 38,67 achttiende.

Op de ploegachtervolging eindigden de Nederlandse vrouwen als vierde. Reina Adema, Esther Kiel en Elisa Dul kwamen met 3.04,18 bijna twee seconden tekort voor de bronzen plak, die nu voor Rusland was (3.02,39). Het goud ging naar regerend olympisch kampioen Japan, dat anderhalve seconde sneller was dan de Canadese vrouwen.