Patrick Roest heeft vrijdag ook bij de wereldbeker in het Poolse Tomaszów Mazowiecki goud veroverd op de 5 kilometer. Carlijn Achtereekte pakte op de 3 kilometer zilver achter Martina Sáblíková, terwijl er op de teamsprint goud (mannen) en zilver (vrouwen) was voor Nederland.

Roest was net als vorige week in Minsk bij de eerste wereldbeker van het seizoen de beste op de 5.000 meter, al had de wereldkampioen allround het zeker aan het einde van zijn race niet makkelijk in de Arena Lodowa.

Met een baanrecord van 6.19,38 was de 23-jarige schaatser van Jumbo-Visma ruim een seconde sneller dan de Rus Danila Semerikov (6.20,469). Het brons ging Semerikovs landgenoot Denis Yuskov, die met 6.24,303 net wat rapper was dan Marcel Bosker (6.24,343).

In Wit-Rusland had Roest nog een voorsprong van ruim vijf seconden op de nummer twee Jorrit Bergsma. De Fries had vrijdag geen goede dag en werd zesde in 6.26,127. Douwe de Vries zette de negende tijd neer (6.29,874), terwijl de Canadese wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen (6.30,900) niet verder kwam dan plek twaalf.

Olympisch kampioen Sven Kramer (rugblessure) en de Noorse wereldkampioen Sverre Lunde Pedersen (niet fit) meldden zich deze week af voor de wereldbeker in Tomaszów Mazowiecki.

Jan Blokhuijsen maakte als vervanger van Kramer na bijna twee jaar zijn rentree in een internationale wedstrijd. De dertigjarige Noord-Hollander kwam vrijdag aan het begin van de middag niet verder dan de elfde plaats in de B-groep in 6.33,100.

Het podium van de 3 kilometer, met van links naar rechts Carlijn Achtereekte, Martina Sáblíková en Natalia Voronina. (Foto: Pro Shots)

Weer zilver voor Achtereekte op 3 kilometer

Op de 3 kilometer kwam Achtereekte net tekort voor goud, net als vorige week in Minsk. De olympisch kampioene klokte 4.06,284 en gaf daarmee 0,15 seconden toe op winnares Sáblíková (4.06,133).

Met die tijd verbeterde de wereldkampioene het baanrecord dat de 47-jarige Claudia Pechstein eerder op vrijdag in de B-groep op 4.10,043 had gezet. De 32-jarige Tsjechische boekte haar 34e wereldbekerzege op de 3.000 meter en haar vijftigste op een individuele afstand.

Het brons ging in Polen naar de Russische Natalia Voronina (4.06,614), terwijl ook Isabelle Weidemann (vierde in 4.06,760) nog binnen een seconde van de winnares bleef. De Canadese pakte vorige week goud in Minsk, met 0,47 seconden voorsprong op Achtereekte.

Esmee Visser toonde wat progressie ten opzichte van haar negende plek van vorige week, maar met een vijfde plaats in 4.07,969 zal de olympische kampioene op de 5 kilometer wederom niet tevreden zijn. Ook Antoinette de Jong (zevende in 4.09,174) reed een teleurstellende 3 kilometer.

Melissa Wijfje, die vorige week de B-groep won en zo promoveerde naar de A-groep, noteerde met 4.09,572 de negende tijd. Reina Anema (4.12,634) eindigde als vijftiende en voorlaatste in de Arena Lodowa.

Thomas Krol komt juichend over de streep bij de teamsprint. (Foto: Pro Shots)

Teamsprinters troeven weer China en Canada af

Ronald Mulder, Kjeld Nuis en Thomas Krol zetten met 1.20,061 duidelijk de snelste tijd neer bij de teamsprint voor mannen. China (1.20,841) en Canada (1.20,966) pakten op gepaste afstand zilver en brons.

Het was de tweede week op rij dat Nederland het beste was op het relatief nieuwe onderdeel teamsprint. Zeven dagen geleden schaatsten Mulder, Kai Verbij en Nuis in Minsk naar het goud, en ook toen completeerden China en Canada het podium.

Het trio Mulder, Verbij en Nuis kroonde zich in februari bij de WK afstanden in Inzell ook tot wereldkampioen. Vrijdag nam Krol de plek in van Verbij.

Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Sanneke de Neeling rijden naar de tweede tijd op de teamsprint. (Foto: Pro Shots)

Nederlandse vrouwen verliezen dik van Rusland

Bij de vrouwen legden Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Sanneke de Neeling het in Polen in een rechtstreeks duel duidelijk af tegen Rusland: 1.29,340 om 1.27,650. Het brons ging naar Japan in 1.29,651.

Rusland nam zo revanche voor de nederlaag tegen Nederland vorige week in Minsk, toen Michelle de Jong, Leerdam en Letitia de Jong goud pakten en de Russische ploeg en Japan voorbleven.

Later op vrijdag staat in Tomaszów Mazowiecki nog de 5 kilometer voor mannen op het programma.