Koen Verweij maakt zondag bij de eerste World Cup van het seizoen in Minsk zijn internationale rentree. De 29-jarige Noord-Hollander, die dit jaar terugkeert van een sabbatical, vervangt op de 1.500 meter Sven Kramer.

Verweij eindigde begin deze maand als zesde bij het World Cup- kwalificatietoernooi in Heerenveen en greep daarmee net naast een ticket voor de eerste World Cups.

Voor de 29-jarige Noord-Hollander was het zijn eerste officiële wedstrijd nadat hij een jaar niet in actie was gekomen. In Minsk zal Verweij dus voor het eerst weer een internationale race gaan rijden.

Kramer eindigde bij diezelfde wedstrijd in Thialf als vijfde, maar heeft besloten zijn World Cup-ticket af te staan. De 33-jarige Fries wil zich volledig richten op de 5.000 meter, die vrijdag wordt verreden.

Ter Mors laat 500 meter schieten

Bij de vrouwen heeft Jorien ter Mors afgezegd voor de 500 meter. De 29-jarige Enschedese zal worden vervangen door Letitia de Jong.

Ter Mors miste het afgelopen seizoen vanwege een knieoperatie en wil haar knie in Minsk nog niet te veel belasten, omdat ze ook op de 1.000 en de 1.500 meter nog in actie zal komen.

Bij het World Cup-kwalificatietoernooi was Ter Mors direct dominant. De schaatsster van Team IKO won alle drie de afstanden waarop zij in actie kwam.

De eerste wereldbekers van het seizoen worden vrijdag vanaf 17.30 uur verreden.